Britanci u strahu od pada investicija zbog referenduma o izlasku iz EU

Britanci u strahu od pada investicija zbog referenduma o izlasku iz EU

Foto: Guliver Image/Getty Images

KONFEDERACIJA britanske industrije (CBI) upozorava da bi neke tvrtke mogle zaustaviti investicije u Velikoj Britaniji zbog mogućeg referenduma o izlasku iz Europske unije i opasnosti da bi Škoti na referendumu u rujnu mogli glasovati za neovisnost od Velike Britanije.

Istupajući dan uoči britanskih izbora za Europski parlament, na kojima bi uspjeh mogao polučiti desničarski UKIP (United Kingdom Independence Party), predsjednik CBI-a Mike Rake ocijenio je da sama ideja o referendumu o članstvu u EU bila štetna.

"Prihvaćamo da je raspisivanje referenduma o članstvu u EU ustavno pitanje za vladu, ali čak i mogućnost njegova održavanja izaziva poslovnu nesigurnost, pa i rizik od pada ulaganja", rekao je Rake, dodavši kako će stavove CBI-a izložiti na večeri u srijedu, na kojoj će govoriti i konzervativni ministar financija George Osborne.

Konzervativci su, zbog mogućnosti gubitka podrške, obećali referendum o izlasku iz EU-a, ako pobijede na nacionalnim izborima u svibnju iduće godine.

Dodatnu zabrinutost u vezi britanske geopolitičke budućnosti izaziva i škotski referendum u rujnu o neovisnosti od Velike Britanije, smatra CBI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Teško je reći kako bi neovisnost bila bolja za investicije i radna mjesta", smatra čelnik CBI-a Rake. Dodaje da bi ostvarenje plana Škotske nacionalne stranke, koja se zalaže za neovisnost, da zadrži funtu i u slučaju stjecanja neovisnosti oslabio preduvjete za stabilnu funkcionalnu valutu.

Uzeti zajedno, škotski referendum, nesigurnost o EU perspektivi Velike Britanije i nacionalni izbori zakazani za svibanj iduće godine, navode investitore da dvaput razmisle prije ulaganja, čak i kad bi gospodarstvo raslo, kaže Rake.

Britanski poslovni lobiji podijeljeni su o osnovanosti održavanje referenduma o članstvu u EU.

Prema istraživanju Instituta direktora (IoD), provedenom uoči britanskih izbora za europarlament, gotovo 30 posto od 1.400 anketiranih članova te udruge snažno podupire, a 24 posto podupire namjeru premijera Davida Camerona da ponudi biračima referendum o članstvu Britanije u EU. Neodlučnih je 6,4 posto, s Cameronom se ne slaže 22,4 posto, a potpuno se ne slaže 16,8 posto anketiranih.

Upitani kako bi glasovali na referendumu, 31 posto izjasnilo se za članstvo u EU u svim okolnostima, dok samo 5,6 posto kaže da bi svakako glasovalo za napuštanje Unije.

Samo 11 posto članova IoD-a suglasni su da EU trenutno predstavlja održiv društveno - ekonomski model, a IoD ističe da poslovna zajednica očekuje jasan plan ponovnog pregovaranja o uvjetima britanskog članstva te da ta rasprava treba biti u prvom planu, a ne tek pitanje: Britanija u ili izvan EU-a?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara