Britanci uveli novi način umjetne oplodnje: Beba će imati dvije majke i jednog oca

Britanci uveli novi način umjetne oplodnje: Beba će imati dvije majke i jednog oca

Foto: Shutterstock

U POVIJESNOJ odluci, britanski saborski zastupnici odobrili su predlaganje zakona koji će omogućiti začeće beba koje potječu od tri roditelja, javlja BBC.

Radi se o tehnici pod nazivom "mitohondrijsko darivanje" u kojoj beba ima tri različita DNA "izvora", od dvije majke i jednog oca, a kojom se sprečava da dijete genetski naslijedi majčinu bolest. Ukupno 382 zastupnika bila su za, a 128 protiv zakona koji bi to dozvolio, čime Ujedinjeno Kraljevstvo postaje prva zemlja na svijetu koja dozvoljava novi način oplodnje.

Ova odluka pomoći će u sprječavanju mitohondrijske bolesti od koje u Velikoj Britaniji umire oko 150 djece na godinu, a u svijetu godišnje pogađa oko 6500 djece.

Tijekom debata zagovaratelji ove tehnike naglašavali su kako ona predstavlja "svjetlo na kraju tunela" za mnoge obitelji koje boluju od genetski nasljednih bolesti.

Protivnici su pak govorili da će se nastaviti boriti protiv ovog postupka jer obuhvaća previše moralnih i sigurnosnih prijepora.

Potrebna je još dozvola Gornjeg doma no prva beba začeta ovom tehnikom mogla bi biti rođena već iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka je započela burne rasprave o "genetskom inženjeringu" kojem se, kako kažu, sada otvaraju vrata, ali digla na noge i vjerske zajednice koje joj se protive.

Istovremeno, mnogi roditelji koji su izgubili djecu zbog genetski nasljednih bolesti sretni su zbog nove mogućnosti.

Postupak "stvaranja" zdrave jajne stanice

Znanstvenici su našli način da od oboljele majke uzimaju jajnu stanicu s bolesnim mitohondrijma te iz nje vade zdravu jezgru koja zapravo sadrži genetski kod osobe. Nju potom prebacuju u doniranu jajnu stanicu iz koje je odstranjena jezgra, čime se stvara nova, zdrava jajna stanica.

Ona se kao takva dalje može oploditi standardnom metodom medicinski potpomognute oplodnje.

Intervencija u proces oplodnje uklanja mitohondrije, koji djeluju poput sićušnih baterija koje proizvode energiju unutar stanica i koji, ako imaju grešku, mogu uzrokovati nasljedne bolesti poput smrtonosnih srčanih bolesti, bolesti jetre, poremećaje mozga, sljepilo i mišićnu distrofiju.

Mitohondrijski DNK različit je od DNK iz stanične jezgre i ne utječe na osobine čovjeka kao što su boja kose ili očiju, fizički izgled ili karakterna osobnost.

"Sprječavaju se nezamislivo okrutne bolesti"

"Konačno smo postavili temelj koji će ženama omogućiti nemjerljivo vrijedan izbor, izbor da budu majke koje se neće bojati da svojem djetetu prenose život nad koji se nadvila mitohondrijska bolest", rekao je nakon glasovanja Robert Meadowcroft, izvršni direktor Kampanje mišićne distrofije.

U otvorenom pismu britanskim parlamentarcima, 11 međunarodnih skupina koje sudjeluju u kampanji da se dopusti tehnika "troje roditelja" opisalo je mitohondrijske bolesti "nezamislivo okrutnima".

"One našoj djeci oduzimaju vještine koje su stekla, nanose nepodnošljivu bol i umaraju njihove organe jedan po jedan dok njihova tjelešca jednostavno više ne mogu dalje", napisali su.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara