Britanska vlada: Križevi i raspela na radnom mjestu nisu dozvoljeni!

Britanska vlada: Križevi i raspela na radnom mjestu nisu dozvoljeni!

Foto: Arhiva

KRŠĆANI na radnom mjestu nemaju pravo isticati križ ili raspelo, stav je koji će britanska vlada braniti na Europskom sudu za ljudska prava!

Prema dokumentu kojeg je na uvid dobio nedjeljni Telegraph, britanska vlada će se u slučaju dvije radnice koje traže svoje pravo na isticanje kršćanskih simbola na radnom mjestu svrstati na stranu poslodavca.

Britanska vlada: Poslodavci imaju pravo otpustiti radnike koji ne poštuju zabranu nošenja križa

Zabrana isticanja križa na radnom mjestu nije diskriminacija po vjerskoj osnovi, stav je koji britanska vlada planira zagovarati, zato što se ne radi o "obveznom" obredu pripadnika kršćanske vjere. Poslodavci, smatra britanska vlada, imaju puno pravo zabraniti isticanje križeva na radnom mjestu i otpustiti radnike koji se ove odredbe ne pridržavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lord Carey, bivši nadbiskup Canteburyja, žestoko je reagirao na ovakvu poziciju vladajućih. On smatra da vlada pokušava zavesti diktaturu nad kršćanima, te da je ovo samo još jedan pokazatelj kako kršćanska vjera postaje zapostavljena u svakodnevnom životu.

Je li križ zaštićen Europskom konvencijom o ljudskim pravima?

U konačnici, odluku će morati donijeti sud. Tužitelji smatraju da je pravo katolika na isticanje križa ili raspela zaštićeno člankom 9 Europske konvencije o ljudskim pravima. U tom članku stoji da svatko ima pravo na vjersku slobodu, a ta sloboda uključuje i pravo na slobodno prakticiranje vjerskih obreda i širenje svojih vjerskih uvjerenja.

Odvjetnici Nadije Eweida i Shirey Chaplin, dvije Britanke kojima je zabranjeno isticanje križa na radnom mjestu, tvrde da britanska vlada svojim stajalištem granicu postavlja previsoko. Također ističu da su kršćani u Britaniji manje zaštićeni od pripadnika ostalih vjerskih skupina. Sikhima, primjerice, nije zabranjeno nositi turbane, isto kao što muslimani slobodno šetaju naokolo u hidžabima.

Slučaj se vuče još od 2006.

Ovaj se slučaj vuče još iz 2006. godine kada je zrakoplovna kompanija British Airways suspendirala danas 61-godišnju Eweida zbog kršenja propisa o odijevanju na radnom mjestu. Zaposlenici BA-ja obvezni su nositi propisane uniforme, te im je isticanje raspela na radnom mjestu zabranjeno. Sličan je i slučaj 56-godišnje medicinske sestre Chaplin, koja je također suspendirana s radnog mjesta jer je odbila skinuti križ koji je nosila na lančiću oko vrata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara