Britanski konzervativci odbacuju europski Zakon o ljudskim pravima

Britanski konzervativci odbacuju europski Zakon o ljudskim pravima

Foto: Hina

DAVID Cameron namjerava iskoristiti parlamentarnu većinu za ostvarenje ključnih smjernica iz "Torijevskog manifesta" koje uključuju referendum o izlasku iz EU i odbacivanje europskog Zakona o ljudskim pravima, piše Guardian.

Cameron će detaljne planove, za čije je provođenje zadužen novi ministar pravosuđa Michael Gove, predstaviti u govoru pred kraljicom najavljenom za 27. svibnja.

Premijer je već upozoren da će naići na otpor i nevolje u EU ukoliko posluša zahtjeve stranačkog kolege Davida Davisa koji traži da se Ujedinjenom Kraljevstvu omogući odbacivanje svih europskih zakona. Takav smjer bi podrazumijevao ponovno ispisivanje pravila o jedinstvenom tržištu i trenutačno nije u planu Camerona.

"Luxembourški kompromis"

Davis je za BBC rekao da Britanija treba svoju verziju "Luxembourškog kompromisa", mehanizma koji zemljama članicama omogućuje da "izađu" iz europskih zakonskih okvira ukoliko nemaju pravo veta na uredbe koje ugrožavaju vitalne nacionalne interese. Mehanizam je uspostavljen sredinom šezdesetih godina na zahtjev Charlesa de Gaullea i rijetko se koristi.

"Glavni je zahtjev da u budućnosti možemo reći Europljanima, gledajte, ovo za nas ide predaleko i mi želimo izaći iz toga. To dakle nije veto, to je pravo na izlazak (iz zakonskih okvira EU)," rekao je Davis. "To već postoji u Francuskoj. Zove se Luxembourški kompromis i Francuska ga je već koristila u nekoliko prilika, primjerice, da bi odbacila zakon koji je prijetio brodogradnji. Oni su rekli mi to ne želimo i efektivno zaustavili primjenu zakona".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davisu je odgovorio lord Mandelson rekavši da bi pokušaj izmjene pravila o jedinstvenom tržištu, o kojima odlučuju "kvalificirani glasovi većine" bio protiv britanskih interesa i da niti jedna članica EU nema pravo veta na tom području.

"Ako (David Cameron) krene u pregovore s planom kojeg su mu isporučili 'mahniti' zastupnici iz njegovih redova, to će ga odvesti ravno nigdje. Ukoliko se odluči na inteligentniji plan reformi, za koje, usput rečeno, postoji velika podrška birača diljem Europske unije, tada ja mislim da bi on mogao nešto postići," rekao je Mandelson.

Zapošljavanje po volji

Odluka o odbacivanju europskog "Zakona o ljudskim pravima" izaziva uzbunu kod glasača u Ujedinjenom Kraljevstvu od kojih dobar dio na društvenim mrežama tvrdi da će napustiti "otok" ukoliko bude usvojena.

Kad je početkom ožujka najavljen plan o zamijeni europskog zakona o temeljnim ljudskim pravima s "Britanskom poveljom o pravima", britansko Nacionalno vijeće za civilne slobode (Liberty) je ocijenilo da će "takozvana Britanska povelja o pravima umanjiti slobodu svakoga i vladu učiniti manje podložnom odgovornosti".

Medijski komentatori u Ujedinjenom Kraljevstvu ističu da europski zakoni o ljudskim pravima stoje na putu potpunoj liberalizaciji tržišta rada i da će njihovim odbacivanjem konzervativci omogućiti "zapošljavanje po volji", koje je uobičajeno u Americi a poslodavcima omogućuje da radnicima uruče otkaze bez ikakvog upozorenja ili obrazloženja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara