Britanski naftaši: Jeftino smo dobili istraživanja u Jadranu

Britanski naftaši: Jeftino smo dobili istraživanja u Jadranu

Foto: scx.hu

BRITANSKA kompanija Rockhopper Exploration, koja je s talijanskim Enijem dobila pravo istraživati jedno od istražnih polja za vađenje nafte i plina iz Jadrana, smatra da je to jako dobra prilika po vrlo povoljnoj cijeni.

Rockhopper ima 40% udjela u pravu na istraživanje bloka 9 u hrvatskom Jadranu, što je područje s dokazanim rezervama ugljikovodika.

"Ovo je izvanredna i jeftina prilika da proširimo našu poziciju u području sa dokazanim nalazištima ugljikovodika“, izjavio je Sam Moody, direktor Rockhoppera, a prenosi Energy Voice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim za istraživanja u hrvatskom dijelu Jadrana, Rochopper se natječe i za istražna polja u Crnoj Gori.

Vrdoljak "izuzetno zadovoljan" obavljenim poslom

Odlukama Vlade RH prošlog je tjedna dodijeljeno 10 dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Tim odlukama je prethodilo prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu koje je zaključeno 3. studenog 2014. godine te je pristigle ponude ocijenilo Stručno povjerenstvo predvođeno ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom.

Ponude su pristigle od ukupno 6 kompanija za 15 istražnih prostora. Stručno povjerenstvo je pozitivno ocijenilo ponude za 10 istražnih prostora te je u konačnici dodijeljeno 10 dozvola. Sukladno donesenim Odlukama pravo na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na prvom javnom nadmetanju za istraživanje Jadrana dobili su Marathon Oil, OMV, ENI, MEDOILGAS i INA.

Konzorcij ponuditelja Marathon Oil i OMV dobio je dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na 7 istražnih prostora. Dodijeljeni istražni prostori su Sjeverni Jadran 8, Srednji Jadran 10, Srednji Jadran 11, Srednji Jadran 22, Srednji Jadran 23, Južni Jadran 27 i Južni Jadran 28.

Konzorcij ponuditelja ENI i MEDOILGAS dobio je dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na 1 istražnom prostoru, Srednji Jadran 9.

INA – Industrija nafte d.d. dobila je dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na 2 istražna prostora, Južni Jadran 25 i Južni Jadran 26.

"Procijenjena vrijednost investicijskih planova u istražne radnje kojima su se kompanije nadmetale je 4 milijarde kuna. Važno je naglasiti da će 100 milijuna kuna biti uplaćeno izravno u državni proračun po potpisivanju ugovora s aspekta naknade za potpisivanje ugovora. Izuzetno smo zadovoljni obavljenim poslom. Riječ je o ozbiljnim kompanijama s velikim iskustvom koje koriste najsuvremeniju tehnologiju i udovoljavaju najzahtjevnijim ekološkim standardima", izjavio je prošlog tjedna ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara