Britanski srednjoškolski profesor u zatvoru jer se htio pridružiti IS-ovim džihadistima

Britanski srednjoškolski profesor u zatvoru jer se htio pridružiti IS-ovim džihadistima

Foto: FAH

PROFESOR fizike sa sjevera Engleske poznat kao pristalica Islamske države pokušao je i osobno otići u Siriju pa je kažnjen zatvorom od šest godina.

Jamshed Javeed kojemu je obitelj skrila putovnicu ne bi li ga tako odvratila od odlaska u Siriju, bio je "odlučan da ostvari svoj plan", rekla je danas manchesterska policija u priopćenju.

Javeed (30), predavač u srednjoj školi u Boltonu, lani je osuđen zbog terorizma: na sudu u Londonu priznao je krivnju za pomaganje drugima da počine teroristička djela i za pripremanje na odlazak u Siriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snage sigurnosti kažu da se petstotinjak Britanaca, uglavnom muslimana u Iraku i Siriji bori na strani Islamske države, ali vjeruje se da je taj broj i znatno veći. Borci koji se vraćaju u Britaniju prijetnja su državnoj sigurnosti, tvrde snage sigurnosti.

Jedan član Javeedove obitelji primijetio je u kolovozu 2013. promjenu u Javeedovu izgledu i ponašanju. Četiri mjeseca poslije Javeed je obitelji rekao da želi otići u Siriju i da je kupio opremu za sebe i za borce ISIL-a kojom će se služiti kad onamo stigne, objavila je policija.

Za pomoć borcima ISIL-a on je nabavio komunikacijsku opremu, punjače i akumulatore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara