Brodosplit-BSO isporučio i drugi brod za nautički turizam

Foto: Arhiva

BRODOGRADILIŠTE specijalnih objekata porinulo je brod za nautički turizam vrijedan 600 tisuća eura. Dok Brodosplit čeka sutrašnju odluku Bruxellesa, koji bi trebao dati zeleno svjetlo ugovoru novog vlasnika Tomislava Debeljaka, BSO traži nova tržišta za nastavak proizvodnje. Nakon što je u prosincu 2012. godine isporučena Novogradnja 520, kao prva iz svojevrsne serije brodova za nautički turizam, brodograditelji škverske "specijalne" nastavili su s gradnjom manjih brodova.

"Ovo je brod od 37 metara namijenjen za jadranska krstarenja iz jedne velike serije brodova koje rade naši, nazovimo ih 'mali brodovlasnici', ali nisu baš tako mali. Ovo je već drugi brod koji predajemo, prije mjesec i pol dana smo jedan 45-metarski. Prije sedam dana potpisali smo ugovor za još jednog i evo danas dobra vijest da potpisujemo ugovor za još jedan. Imamo vrlo zainteresiranog i potencijalnog kupca, pa možda bude i treći potpisani ugovor", rekao je direktor BSO-a Damir Arapović i dodaje da je ovdje riječ o izradi čeličnog trupa i nadgrađa s djelomičnim opremanjem za domaćeg naručitelja, obrt 'Pučanin' iz Krila Jesenice, dok će ostatak opremanja obaviti sam vlasnik.

I dok Brodosplit muku muči s financijskim problemima i narudžbama, sektor BSO-a može se pohvaliti dobrom radnom godinom. "Moram se pohvaliti da smo u prošloj godini bili potpuno opterećeni, završili smo s dobitkom i likvidni smo, još možemo izdržati. Pretprošla godina je isto bila s dobitkom. Ove godine nam nažalost, zbog tržišta, kapaciteti nisu sto posto popunjeni. Ovo jednim dijelom popunjava naše kapacitete, ali borimo se koliko možemo. Imamo nekoliko izglednih poslova i za inozemstvo, u kojima smo u finalu pregovora, pa očekujemo dobre rezultate", kaže Arapović.

Ono što bi ovom sektoru splitskog 'škvera' dalo dodatan poticaj, bila bi izgradnja brodova za obalnu stražu, projekt koji iščekuju već duže vrijeme, ali i izgradnja najavljenih novih trajekta za Jadroliniju. "Obalnu stražu iščekujemo godinama, ali se ne bih usudio komentirati kad ćemo je dočekati, a za trajekte su bila dva kruga natječaja. Drugi krug završen je prije 10 do 15 dana. Vidjet ćemo rezultate", napomenuo je Arapović.

Ako se u Bruxellesu sutra potvrdi Debeljakov ugovor, Brodosplit će dobiti novog vlasnika, a u BSO-u očekuju da će im on donijeti novi početak. "Da će donijeti nove poslove i da će restrukturirati tvrtku. Dalje od toga morate pitati vlasnika programa koji je prošao u Bruxellesu. Mi očekujemo daljnji opstanak i razvoj", poručuje Arapović.

Kao i ostatak Brodosplita, i u BSO-u su spremni na otkaze viška radnika. Za sada je od 180 zaposlenika tek njih tridesetak na zaostalim godišnjim odmorima, a na čekanju je 20 radnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara