Brodosplit na steroidima: Debeljak zatražio dozvolu za 4.500 stranih radnika

Brodosplit na steroidima: Debeljak zatražio dozvolu za 4.500 stranih radnika

Foto: Index

SENZACIJA dolazi iz Splita! Gazda škvera Tomislav Debeljak ima nevjerojatne ambicije tako da je zatražio dozvolu za 4.500 stranih radnika za iduću godinu! Brodosplit najviše traži elektro zavarivača, njih čak 1.500, na cijeni su i brodomonteri, brodocjevari i brusači. Po 500 radnih mjesta! Antikorozivaca se traži 400, električara 300, pjeskara 200, bravara 200, stolara i limara po 150, izolatera stotinu, skelara 80!

Brojke djeluju nevjerojatno te svjedoče o golemoj poslovnoj ekspanziji Debeljaka. Samo za usporedbu, u 2013. godini bila je dozvoljena kvota od manje od tri stotine stranih radnika ukupno, a za 2014. samo Debeljak ima značajno veće potrebe.

Kupoprodajnim ugovorom preuzeo je obavezu zapošljavanja 2.000 radnika od njih 3.500 za kojih se nije našlo mjesto u novom sustavu poslovanja Brodosplita. Sada ih, pak, u inozemstvu traži čak 4.500 pa nas je zanimalo o čemu se tu zapravo radi.

Bit će posla u splitskom škveru!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema dosad ugovorenim poslovima u brodogradnji, gdje smo u zadnjih šest mjeseci ugovorili devet brodova plus pet brodova u opciji iz istih ugovora, gradnju Barži za Južnu Ameriku, kao i u vanbrodograđevnoj industriji te shodno poslovima koje trebamo uskoro ugovoriti, poput izgradnje pretovarnih kranova, raznih konstrukcija u energetici i offshore platformama, Brodosplit bi u rujnu i listopadu 2014. godine, dakle, u špici proizvodnje, trebao zapošljavati 4.500 radnika. Brodosplit će potreban broj radnika pokušati pronaći prvenstveno na domaćem tržištu. Međutim, u kontaktu sa Zavodom za zapošljavanje utvrđeno je kako će nam vjerojatno nedostajati određeni broj domaće radne snage za potrebne poslove, pogotovo zavarivača i brusača. Kako je teško za očekivati da bi se na domaćem tržištu mogao pronaći potreban broj radnika iz potrebnih proizvodnih struka, zatražili smo određeni broj dozvola za stranu radnu snagu, kako bi u tom slučaju mogli realizirati poslovne planove", kažu u Brodosplitu.

Što će raditi radnici Brodosplita, ako Debeljak zaposli 4.500 stranaca?! 

Podsjetili su kako je škver prethodnih godina nedostatak domaće radne snage rješavao zapošljavanjem kooperanata, pretežno iz susjedne BiH, i to preko drugih firmi koje su posjedovale dozvole. To će se ubuduće nastojati riješiti izravnim zapošljavanjem potrebnog kadra.

"Prvo ćemo tražiti na domaćem tržištu rada, a onda eventualne nedostatke i na stranom tržištu. Do smanjivanja radnika u Brodosplitu je došlo ponajviše zbog potrebe smanjivanja radnika u administraciji, ali i zbog toga što za ostalim radnicima nije bilo potrebe zbog opsega posla. Kako se potrebe budu povećavale, angažirat će se i novi radnici", kažu u Brodosplitu.

Očito nisu sve otkrili, jer 4.500 zaposlenih u špici odgovara broju zatraženih dozvola za radnike iz inozemstva. Ako svi budu zaposleni, što će onih dvije tisuće domaćih radnika koji već rade u škveru?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara