Broj 1 po svim istraživanjima za deseti rođendan Indexa, hvala Vam!

Foto: Index, Alexa, Gemius

KAD SMO u prosincu 2002. pokretali Index iz 40 kvadrata stana na zagrebačkoj Trešnjevci, s kapitalom koji se brojao u nekoliko tisuća kuna posuđenih od rodbine i prijatelja, naši prijatelji iz časopisa Bug davali su nam manje od pola godine. Tekst o počecima Indexa možete pročitati ovdje.

Kad su se u utrku tijekom godina uključivali bogati telekomi (HT, Vip, Iskon), svi su nam predviđali brzi pad. "Prodajte se nekom" - savjetovali su nam.

Kad nas je Todorićev Agrokor počeo isključivati iz svih kampanja, jer smo jedini o njima pisali, svi su nam savjetovali "propast ćete ako ne prestanete pisati o njima". Nismo prestali, na čemu i dalje svjesno i rado "gubimo" više od milijun kuna godišnje.

Potom su se na web uključili i mediji u vlasništvu stranih banaka, fondova i međunarodnih medijskih giganata: od dnevnih novina (Jutarnji, Večernji), tabloida (24sata), do televizija (Nova TV). Svi su nam savjetovali "prodajte se, ne možete u tu borbu", no odbili smo sve ponude za preuzimanje.

I bilo je zajebano. S nemjerljivo manjim sredstvima od konkurencije nastavili smo investirati u istraživačko novinarstvo. Ponajbolji hrvatski istraživački novinari na Indexu su plaćeni da otkrivaju korupcijske afere, ne da ih zataškavaju.

Deset godina kasnije, baš oko rođendana, Index je oborio sve rekorde u posjećenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Index.hr jedini je hrvatski portal među 2,000 najposjećenijih na svijetu, prema web servisu Alexa. Prema istraživanju Gemius Index je prvi u kategoriji posjeta, kao i pojedinačnih posjetitelja. Uz to, Index je mjesecima i vodeći portal po "talking about" na Facebooku.

Index ne mora uvijek biti najposjećeniji. No važnije od posjećenosti, Index ostaje jedini neovisan.Podatke sami možete provjeriti ovdje: Gemius Audience, Alexa

Prošli tjedan na jednoj konferenciji u depresivnoj atmosferi izdavača koji u nevjerici nemoćno promatraju propast svojih carstava, rekao sam im u svom izlaganju da glavni problem novina nije taj što su na papiru, već taj što su pročitane.

Pa sam im predložio jedan revolucionarni koncept: što mislite da umjesto za kapital počnete raditi za građane? Nemoguća misija dakako, svatko štiti one za koje radi. Index nije idealan, ali višeg interesa od svojih čitatelja nema, niti će ikad imati.

Bogati uz bogate, Index uz građane. Hvala što ste to prepoznali.

Matija Babić
matija.babic@gmail.com
Facebook profil
Tekst o počecima Indexa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara