Broj mrtvih konstantno raste: Poginulo više od 270 rudara, u Ankari izbili neredi

Foto: Hina

TURSKA je policija suzavcem i gumenim mecima u srijedu rastjerala protuvladine sindikalne nerede izazvane najvećom rudarskom nesrećom u turskoj povijesti.

U eksploziji u turskome rudniku po najnovijim podacima poginula su 274 rudara, deseci su još zatrpani, nade da će biti spašeni sve su manje, a sindikalna ljevica zbog te je nesreće organizirala prosvjede u središtu Istanbula i na njima uzvikivala protuvladine slogane.

Više od 350 rudara spašeno je nakon eksplozije i požara u rudniku ugljena Soma, a predsjednik turske vlade Recep Tayyip Erdogan strahuje da je još 120 rudara pod zemljom.

"Čini se da će to biti najteža rudarska nesreća u Turskoj", rekao je ministar energetike Taner Yildiz za list Hurriyet.

Erdogan je posjetio rudnik 230 kilometara južno od Istanbula, a od nesreće u utorak ondje prijatelji i rodbina čekaju vijesti. Mediji su objavili fotografije grobnica iskopanih u blizini okna.

Nesreće na radu "normalne su", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare, ali "duboko smo pogođeni dimenzijama ove nesreće".

Turski premijer najavio je da će "poduzeti sve mjere" radi otkrivanja uzroka nesreće, prenio je dnevnik Hurriyet, a vlasti sumnjaju u električni kvar.

Vatra je ugasila struju i isključila ventilaciju i dizala u utorak nešto nakon 13 sati po srednjoeuropskome vremenu. Hitne službe počele su upumpavati kisik u okno kako bi preživjeli oni koji su ostali pod zemljom. Ta je operacija trajala cijeli cijelu noć na srijedu.

Ministarstvo energetike priopćilo je da je u trenutku nesreće u oknu bilo 787 rudara. Većina poginulih stradala je od trovanja ugljičnim monoksidom jer je vatra potrošila sav kisik u jami.

Spasilačka operacija teška je zbog udaljenosti. Rudari su dva kilometra pod zemljom i četiri kilometra od izlaza.

Mediji su objavili da su u srijedu ujutro, 18 sati nakon nesreće spašena šestorica rudara. Po Erdoganovim riječima, na liječenju je 80 preživjelih.

S rastom broja poginulih rastao je i bijes javnosti zbog te nesreće.

I u Ankari je policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala nekoliko stotina studenata koji su se okupili pred ministarstvom energetike i na policajce bacali kamenje i molotovljeve koktele.

Konfederacija turskih sindikata najavila je za četvrtak štrajk u čast poginulih.

Proglašena trodnevna žalost

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Turska je u srijedu proglasila trodnevnu nacionalnu žalost nakon rudarske nesreće u kojoj je u utorak poginulo 274 rudara, po privremenim podacima, priopćio je ured premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

"Zbog nesreće u rudniku Somi, proglašena je nacionalna žalost počevši od utorka 13. svibnja", kaže se u tom priopćenju.

Erdogan, koji je otkazao posjet Albaniji, oko podneva će obići mjesto nesreće.

Nesreću u ugljenokopu Somi, stotinjak kilometara od Izmira, uzrokovala je eksplozija nakon koje je buknuo požar.

Ministar za energetiku Taner Yildiz kazao je da će ovo vjerojatno biti najsmrtnosnija rudarska nesreća koja se ikad dogodila u Turskoj.

Nakon nesreće su spašena 363 rudara, navode vlasti ali je još dvjestotinjak ostalo zarobljeno pod zemljom, usprkos naporima spasilaca.

U trenutku eksplozije i požara koji su se dogodili u utorak poslijepodne, u rudniku je bilo 787 rudara, dodaju vlasti.

Rudari još pod zemljom

Stotinjak rudara još je zatrpano u turskom rudniku Soma unatoč nadljuskim naporima spasilaca, nakon nesreće u kojoj je najmanje 274 njihovih kolega izgubilo život, a nade da će biti još preživjelih sve su manje.

Ministar energetike Taner Yildiz rekao je da je 787 rudara bilo u oknu kada je električni kvar izazvao eksploziju u utorak navečer, upravo u tijeku promjene smjena. Spasilačke ekipe radile su cijenu noć i nastavljaju dalje potragu za preživjelima. Zasad je spašeno 93 ljudi, što znači da ih je u rudniku zatrpano još četiristotinjak, javlja BBC.

Yildiz je rekao da u oknu još gori vatra što ometa napore spasilaca i umanjuje izglede da će se na površinu izvući još preživjelih. Zatočeni se nalaze oko dva kilometra ispod površine, odnosno četiri kilometra od ulaza u rudnik. Spasitelji upumpavaju kisik u okno kako bi one blizu požara održali na životu. Većina poginulih stradala je zbog trovanja ugljičnim monoksidom.

Yildiz je kazao da će ovo vjerojatno biti najsmrtnosnija rudarska nesreća koja se ikad dogodila u Turskoj. Najgora je ona iz 1992. u rudniku u Zongudalku kada je poginulo 263 ljudi.

Rudnik Soma nalazi se 480 kilometara jugozapadno od Istanbula, u pokrajini Manisa. U privatnom je vlasništvu tvrtke Soma Komur Isletmeleri. Ispred ulaza u ugljenokop okupili su se članovi obitelji zatrpanih i poginulih rudara. Na televizijskim snimkama vide se rudari koji pomažu kolegama s licima i kacigama prepunim pepela i prašine. Neki su i u suzama. Preživjeli se dočekuju poklicima oduševljenja. Obližnji veliki hladnjaci u kojima se inače čuva hrana za rudare sad su pretvoreni u privremene mrtvačnice. Policija okupljene članove obitelji drži podalje od ulazi kako bi vozila hitne pomoći imala neometani pristup, prenosi Reuters.

"Naš je glavni cilj sada spasiti radnike kako bi ponovo bili sa svojim voljenima", priopćili su vlasnici rudnika. Vađenje lignita je najveća industrijska grana u regiji Some, područja s oko 100 tisuća stanovnika.

Iako vlasnici rudnika tvrde da su sigurnosni standardi bili maksimalni i često su se kontrolirali, ova je nesreća ponovo u prvi plan vratila problem niske zaštite na radu. Međunarodna organizacija rada (ILO) svrstala je Tursku na treće mjesto od začelja po broju nesreća na radu 2012. Dva ljevičarska oporbena lista izašla su u utorak s naslovima "Turska je groblje radnika" i "Ovo nije nesreća nego nemar".

Turske su vlasti u srijedu proglasile trodnevnu nacionalnu žalost za poginulim rudarima. Premijer Recep Tayyip Erdogan otkazao je najavljeni posjet Albaniji i tijekom dana bi trebao posjetiti mjesto nesreće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara