Broj nezaposlenih još će rasti!

Foto: Hina

KRAJ turističke sezone i ove je jeseni vidljiv u rastu nezaposlenosti. Ukupno 323.783 osobe našle su se krajem rujna u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a zaokret bez gospodarskog rasta teško je očekivati.

U odnosu na lanjski rujan nezaposlenost je nakon ovog ljeta veća 4,1 posto. Najviše nezaposlenih gotovo 45 tisuća je u Zagrebu, potom Splitsko-dalmatinskoj županiji oko 41 i pol tisuću te Osječko-baranjskoj. Na šalterima zavoda u Zagrebu pesimizma ne manjka.

"Imam nekih 6 godina iskustva. No bez obzira na to, što god izađe ili ne odgovore ili se nitko ne javlja na mobitel ili odbijenica", iskustvo je jednog nezaposlenog Zagrepčanina.

"Nikakvog posla, išao sam na stotinu mjesta, gdje god dođeš i pitaš, ništa", kaže ovaj građevinski radnik. Oglase na zavodu u Zvonimirovoj pregledavale su i ove dvije gospođe. Obje bez uspjeha. "Gledam za djecu, bilo što, ali jako je loše", kaže nam jedna, a slično odgovara i druga: "Nema, za mlade nema ništa".

Prognoze ne obećavaju

Strpljenje je nezaposlenima, čini se, opcija do daljnjeg, jer ni prognoze vladajućih nisu puno bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što mi očekujemo da će taj broj još postepeno rasti jer završava sezona i ljudi se vraćaju na Zavod za zapošljavanje", kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić za Media servis.

Nade se trenutno polažu u pokrenutu mjeru stalnog sezonca, kao i aktivne mjere zapošljavanja koje su se, dodaje Mrsić, i prema tvrdnjama poslodavaca pokazale učinkovitima. No, gospodarstvo istodobno nije raslo prema očekivanjima Banskih dvora, pa Mrsić zaključuje.

"Činjenica je da samo porast BDP-a iznad 2 posto barem dva tromjesečja može osigurati značajniji pad broja nezaposlenih. Obzirom da se to nije dogodilo, jasno da će onda broj nezaposlenih rasti. Ali ono što bilježimo da taj rast nije tako brz kao što je bio proteklih godina", napominje Mrsić.

Kako sada stvari stoje, obzirom na neprekinuti pad gospodarstva sedam kvartala zaredom i jednako sive prognoze MMF-a, zaokret na bolje očito ćemo još pričekati.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara