Broj zaraženih virusom Zapadnog Nila u Hrvatskoj narastao na najmanje 18

Foto: Guliver Image/Getty Images

PREMA najnovijim podacima iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, broj zaraženih virusom Zapadnog Nila u Hrvatskoj popeo se na najmanje 18.

"Prema podacima Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i rezultatima pretraga obavljenih u Nacionalnom referentnom laboratoriju za arboviruse i rikecije pri HZJZ, u Hrvatskoj je registrirano 18 bolesnika sa sumnjom na infekciju virusom Zapadnog Nila.

Kod 1 oboljelog infekcija je potvrđena u Referentnom laboratoriju za virus Zapadnog Nila u Italiji.

Kod 6 oboljelih radi se o vrlo vjerojatnoj infekciji virusom Zapadnog Nila na što upućuju virološki nalazi, dok kod njih 11 virološka obrada još nije dovršena.

Infekciju virusom Zapadnog Nila prenose komarci te stoga pored dezinsekcijskih mjera suzbijanja komaraca podsjećamo na važnost osobne zaštite radi smanjenja rizika od infekcije:

· Primjena repelenata, sredstava koja odbijaju komarce, na otkrivene dijelove tijela (prema uputama proizvođača),
· Nošenje odjeće dugih rukava i nogavica prilikom boravka na otvorenom, ukoliko to dopuštaju vremenske prilike,
· Izbjegavanje boravka na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka do zore,
· Primjena zaštitnih mreža na prozorima i vratima,
· Uklanjanje mjesta gdje se mogu razmnožavati komarci na okućnici, balkonima i terasama ili redovito pražnjenje od nakupljene vode (spremnici s vodom, odbačene posude koje mogu sakupljati vodu, automobilske gume, plitice lončanica za cvijeće i drugo)", izvijestili su jučer iz Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara