Bruxelles nezadovoljan: Vlada Rusije nudi Cipru kredit od 5 milijardi eura da se izvuku iz krize

Bruxelles nezadovoljan: Vlada Rusije nudi Cipru kredit od 5 milijardi eura da se izvuku iz krize

Foto: AFP (Arhiva)

KAKO JAVLJAJU strane agencije vlada Rusije najavila je kako je spremna Cipru dati kredit u iznosu do pet milijardi eura, no na takvu se ponudu u Bruxellesu ne gleda sa simpatijama. Cipar je već posudio 2,5 milijardi eura od Rusije, čiji su poslovnjaci važne mušterije relativno velikog ciparskog offshore financijskog sektora kojeg karakteriziraju male porezne stope, a Bruxelles se sada boji prevelikog utjecaja s istoka.

Španjolska na koljenima: Moody`s skresao rejtinge 28 banaka, zemlja na korak od "smeća"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Konačni slom eura pred vratima: Cipar zatražio bailout, Španjolska čeka rješenje kojeg nema

Podsjetimo kako je Cipar peta zemlja eurozone koja je od Europske unije zatražila pomoć jer nije u mogućnosti sama sanirati svoje financijske dubioze. Cipar odmah mora nabaviti oko 1,8 milijardi eura kako bi dokapitalizirao drugu najveću banku u zemlji - Ciparsku narodnu banku. Sve skupa zatražili su od Bruxellesa pomoć u vrijednosti od 4 milijarde eura.

"Glavni problem ove otočne zemlje nije loša situacija s tamošnjim gospodarstvom, već se prije svega radi o tijesnoj povezanost sa grčkim bankovnim sektorom. Tako je primjerice Cyprus Popular Bank, druga po veličini banka u zemlji, u svojim depoima nagomilala grčke državne obveznice u vrijednosti više milijardi eura. Budući da su u nedavnoj akciji otpisa grčkog duga te obveznice sada i nominalno izgubile više od polovice svoje vrijednosti, banka se našla u velikim problemima", piše u svojoj analizi Deutsche Welle dodajući da je samo tijekom prošle godine banka nagomilala gubitke u iznosu od 3,6 milijardi eura i sada joj prijeti stečaj. Samo za njeno saniranje je Cipru potrebno oko 1,8 milijardi eura.Ciparski krah klasični je primjer "širenja zaraze", od kojeg toliko strahuju europski lideri, te bi mogao biti loš znak da se nešto slično sprema i u većim ekonomijama - Italiji i Španjolskoj - čiji će slom biti teško sanirati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara