Bugarski parlament prihvatio ostavku premijera, izvanredni izbori u listopadu

Bugarski parlament prihvatio ostavku premijera, izvanredni izbori u listopadu

Ilustracija: Hina

BUGARSKI zastupnici velikom su većinom u četvrtak prihvatili ostavku premijera Plamena Orešarskog čime su otvorili put prema uspostavi prijelazne vlada koja bi trebala voditi zemlju do prijevremenih izbora početkom listopada, prenose agencije.

Orešarski (54), ekonomist koji je došao na vlast u svibnju 2013. nakon pada konzervativne vlade Bojka Borisova, obećao je boriti se protiv velikog siromaštva koje pogađa zemlju. No ostavku je podnio nakon samo godinu dana jer nije uspio provesti obećane reforme u borbi protiv siromaštva te nakon što su socijalisti ostvarili loš rezultat na europskim izborima u svibnju.

Svaku vjerodostojnost Orešarski je izgubio zbog nekoliko prijepornih imenovanja, napose postavljajući medijskog magnata na čelo bugarske obavještajne službe.

Za ostavku je u četvrtak glasalo 180 zastupnika, što je bila samo formalnost jer su se sve političke stranke dogovorile da će održati prijevremene ibore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ustavnoj proceduri bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev svakoj od triju velikih stranaka predložit će sastavljanje nove vlade, što će one najvjerojatnije odbiti. Slijedit će raspuštanje parlamenta te 5. ili 6. kolovoza imenovanje prijelazne vlade koja će organizirati parlamentarne izbore.

Orešarski svome nasljedniku ostavlja u zadaću izvlačenje zemlje iz najteže bankovne krize od 90-ih godina. Četvrta najveća banka u zemlji Corporate Commerical Bank (CCB) od 20. lipnja je pod posebnim nadzorom Središnje banke. Nakon uzbunjujućih napisa da je nelikvidna, banku su opsjedali klijenti povlačeći svoje uloge i ona je ubrzo ostala bez novca, podsjeća agencija AFP.

Glavna oporbena stranka desnog centra GERB trebala bi dobiti najviše glasova na izborima u listopadu, ali ne i uvjerljivu većinu te se očekuje da će se politička stabilnost u kojoj Bugarska živi već dvije godine, nastaviti, piše Reuters.

Bugari su, ogorčeni stanjem u zemlji, izašli zimus na ulice prosvjedujući protiv povećanja računa za struju i općenito protiv korupcije svojih elita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara