Bura, snijeg i nesreće: Ni sutra ne krećite na put ako ne morate!

Foto: Mario Pusić/Cropix

STANJE u prometu danas nije kaotično kao jučer, no iz HAK-a upozoravaju kako bi bilo dobro da i sutra odgodite putovanje ako ste ga planirali, a ako zaista morate krenuti na put, tada obavezno putujte sa zimskom opremom. Tijekom poslijepodneva se dogodilo više prometnih nesreća koje otežavaju promet.

"Najveća odgovornost je ljudskog faktora: Mnogi su se oglušili na HAK-ove savjete i upozorenja"

"Situacija je danas ipak nešto bolja. Ne bih u svakom slučaju mogla reći i da je puno bolja. Nešto je bolja. Snijeg više ne pada, ceste su, barem ovi glavni cestovni pravci, donekle prohodni. Naravno, ima tu još puno posla, dosta je snijega, ne samo i na tim glavnim cestovnim pravcima, nego i na okolnim. Vrlo su niske temperature. Noćas se očekuju još niže temperature, opasnost od poledice je izrazito velika. Sve bih upozorila da je obavezna zimska oprema na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta kroz Liku i Gorski kotar, u dijelovima središnje i sjeverozapadne Hrvatske te Slavonije, u dijelu Istre i na širem riječkom području", ističe Irena Čačić iz Hrvatskog autokluba u razgovoru za Media servis.

Koje su najčešće pogreške koje vozači rade? Nakon najave nevremena i jučer smo vidjeli vozače s ljetnim gumama, prevrnute kamione, ljude kojima su morali donositi čajeve i pokrivače.

"Mislim da je tu zapravo odgovornost ljudskog faktora najveća. Mi smo, kao i hidrometeorološki zavod, upozoravali na izrazito nepovoljne vremenske uvjete koji se očekuju u Hrvatskoj u subotu. Nažalost, žao mi je što su se mnogli oglušili i nisu poslušali naše savjete, nego su kretali i s autobusima punih djece, iako su znali i bili svjesni da je vremenska prognoza loša. A isto tako, i oni koji na svojim automobilima nisu imali adekvatnu zimsku opremu", rekla je Čačić.

Ni sutra ne putujte ako baš ne morate

A kakva je najava za sutra?

"U svakom slučaju, ponovno kažu da se očekuju oborine, kiša i u gorju snijeg. Naravno, naša je preporuka da se ne ide na put ako se baš ne mora jer situacija i dalje nije najbolja. A ako se već mora krenuti na put, a sutra je radni dan i mnogi će ići na svoja radna mjesta, neka imaju zimsku opremu na vozilima ili, ako je to ikako moguće, neka koriste javni gradski prijevoz", poručila je Čačić.

Udari bure dosezali 155 kilometara na sat, na dva mjesta zatvorena autocesta A1!

Na Jadranu promet dodatno otežava orkanska bura čiji su udari tijekom današnjeg dana dosegli brzinu od čak 155 kilometara na sat.

Zbog bure na Jadranskoj magistrali (D8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina).

Državna cesta D25 Gospić-Karlobag otvorena je samo za osobna vozila zbog bure i poledice.

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac zbog prometne nesreće otežan je izlazak vozila na čvoru Nova Gradiška iz smjera Zagreba.

ZIMSKI UVJETI (promet zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu): 

LIKA:
- D25 Korenica-Lički Osik,
- D42 u mjestu Poljanak,
- D52 Špilnik-Korenica,
- D218 Bruvno-Mazin-Dobroselo,
- ŽC5201 Selište-Prijeboj,
- ŽC 5203 Otrić-Donji Srb,
te županijske i lokalne ceste na području Senja.
Županijska cesta ŽC5169 Donji Lapac-Bjelopolje otvorena je samo za osobna vozila.

SREDIŠNJA I SJEVEROZAPADNA HRVATSKA i SLAVONIJA:
- državne i županijske ceste na području Zagrebačke, Karlovačke, Varaždinske, Međimurske, Krapinskog-zagorske, Koprivničko-križevačke, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i dijelu Požeško-slavonske županije.

Zbog čišćenja snijega zatvorene su sljedeće ceste u Osječko-baranjskoj županiji:
- ŽC4056 Kopačevo-Podunavlje
- LC44010 Karanac-Kamenac.

GORSKI KOTAR:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
- D3 Kikovica-G. Jelenje-Delnice-Stubica,
- D32 Prezid-Delnice
- D42 Stubica-Ogulinski Hreljin
- D305 Parg- Čabar
- D501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja,
- ŽC5030 Platak- Kamenjak
- ŽC5032 Crni Lug- Mrzle Vodice- Gornje Jelenje
- ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak
- ŽC5060 Bakar- Meja
- ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine
- ŽC5068 Hreljin-Zlobin- Fužine
- ŽC5191 Sopač- Mrkopalj- Tuk te na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Vrbovskog i Čabra

RIJEČKO PODRUČJE:
- u Rijeci i na širem riječkom području (zaleđe Bakra, općine Klana, Matulji, Kastav, Opatija, Lovran, Mošćenička Draga).

ISTRA:
- područje Bujštine i Labinštine,
- ceste preko Učke i Ćićarije.

HAK upozorava vozače da na put ne kreću bez zimske opreme i ako je moguće odgode putovanje.

U prekidu su trajektne linije Stinica-Mišnjak, Sućuraj-Drvenik , Sumartin-Makarska i Lošinj-Susak te katamaranske linije na riječkom i splitskom području.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara