Burundi: Ustavni sud popustio pod pritiskom i dopustio predsjedniku da se kandidira po treći put

Burundi: Ustavni sud popustio pod pritiskom i dopustio predsjedniku da se kandidira po treći put

Screenshot: YouTube

USTAVNI sud u Burundiju odobrio je u utorak predsjedniku Pierreu Nkurunzizi da se kandidira i za treći mandat, a oporba je tu odluku odmah nazvala pristranom i najavila prosvjede dok se predsjednik ne povuče.

Oporba kaže da je Nkurunzizin plan izlaska na lipanjske izbore neustavan, a krši i mirovni sporazum kojim je završen građanski rat koji je trajao od 1993. do 2005., a u kojem su se većinski Hutui borili protiv tutsijevske manjine.

Nakon više od tjedan dana prosvjeda ta se afrička zemlja našla u najtežoj krizi od rata, a skupine civilnog društva kažu kako je u tih tjedan dana poginulo najmanje 12 osoba, dok je više od trideset tisuća ljudi pobjeglo u susjedne zemlje iz straha da će se etničko nasilje obnoviti.

Prosvjednici se ne mire s odlukom suda

"Obnova predsjedničkog mandata općim izravnim izborima na pet godina nije protiv burundskog ustava", kaže se u priopćenju ustavnog suda.

Vlada od prosvjednika traži da prihvate tu presudu i prestanu demonstrirati, a Nkurunziza, nekadašnji vođa pobunjenih Hutua, prosvjede je nazvao "ustaničkim pokretom".

No oporbene stranke tvrde da je sudska presuda nepoštena, a prosvjednici je odbacuju.

"Prihvatili smo prvi mandat. Prihvatili smo drugi mandat. Treći mandat nikad nećemo prihvatiti", vikali su prosvjednici ispred hotela u kojem je trajao sastanak vlade i oporbe, građanskih udruga i diplomata. Ubrzo je prosvjednike rastjerala policija.

Suci pod pritiskom

Potpredsjednik ustavnog suda Sylvere Nimpagaritse u ponedjeljak je pobjegao iz Burundija kako ne bi morao popustiti pred "pritiscima" kojima su suci izloženi da bi predsjednikovu kandidaturu proglasili valjanom. U razgovoru prije nego što je napustio zemlju Nimpagaritse je ustvrdio da su ustavni suci izloženi pritisku visokih političkih dužnosnika, koje ninje želio imenovati, koji zahtijevaju da potpišu odluku, "nametnutu izvana", kojom se odobrava kandidatura predsjednika Pierrea Nkurunzize na lipanjskim izborima.

"U duši i po savjesti odlučio sam ne staviti svoj potpis na odluku koja nema nikakvih temelja u pravu, a ima gotovo zakonsku težinu i nametnuta je izvana", rekao je Nimpagaritse, koji je od ponedjeljka u inoozemstvu.

Američki državni tajnik John Kerry je u Nairobiju, gdje boravi u službenom posjetu, u ponedjeljak ocijenio da se ta kandidatura "kosi s ustavom" Burundija i rekao kako se nada da će Nkurunziza možda odustati od izbora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara