CEIZ Ineks porastao i u ožujku: Slijedi li porast BDP-a u prvom kvartalu?

Ilustracija: EIZG

RAST CEIZ indeksa zabilježen u prva dva mjeseca 2014. godine nastavio se i u ožujku.

CEIZ indeks je tada zabilježio povećanje vrijednosti u iznosu od 0,17 indeksnih bodova u odnosu na veljaču 2014. godine, objavo je Ekonosmki institut, Zagreb
 
S obzirom na kretanje indeksa u prva tri mjeseca ove godine, možemo zaključiti da je hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesečju 2014. zabilježilo intenziviranje ekonomske aktivnosti u odnosu na zadnje tromjesečje 2013.
 
Stoga pozitivno kretanje CEIZ indeksa upućuje na to da bi tromjesečna stopa promjene desezoniranog BDP-a u prvom tromjesečju ove godine mogla biti pozitivna.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, tendencija kretanja CEIZ indeksa u prva tri mjeseca 2014. za sada još uvijek ne znači da su pozitivne promjene u poslovnom ciklusu trajnog karaktera, niti da je recesija doista došla do svog dna  tijekom zadnjeg tromjesečja 2013.
 
Što je CEIZ indeks? 
 
Koincidentni ekonomski indikator – CEIZ indeks – je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb. Njegova je svrha da pruži pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa. CEIZ indeks je izrađen primjenom modela dinamičkih faktora i Markovljevog modela promjene režima. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara