Čačić: Groteskno je da smo među najvećim uvoznicima struje na svijetu

Foto: Ranko Šuvar / Cropix

"NOVE investicije koje će omogućiti podizanje konkurentnosti, treba tražiti u elektroenergiji. To je područje kod nas najzapuštenije, ali ima i najveće šanse, a priliku će dobiti domaći proizvođači", poručio je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na današnjem potpisivanju ugovora između HEP-a i konzorcija Domaći proizvođači kabela o isporuci kabela u vrijednosti 287 milijuna kuna.

"Politika se nije ozbiljno bavila zadnjih 40 godina, energetskim sustavima koliko nije bilo ni velikih investicija. Znanja su se polako izgubila, tehnologije, reference. Podatak da smo osmi najveći uvoznik struje na svijetu je neshvatljiv, to je groteskno.", rekao je Čačić i dodao kako je vrijeme za promjene.

Međutim, to što smo danas osmi najveći uvoznici struje u svijetu otvara i veliku mogućnost da se u tom segmentu napokon pokrenu investicije. "Projekti koje Vlada namjerava pokrenuti teški su oko 2 miljarde kuna, a većina ih se odnosi na obnovljive izvore energije, primjerice energiju vjetra", kaže Čačić.

Ugovor vrijedan 287 milijuna kuna

"Mi ćemo sljedeće godine imati 400 megawatta sagrađenih kapaciteta u vjetru, a svih ovih 10-ak godina od kada je to krenulo u Hrvatskoj ukupno je napravljeno 134 megawatta, samo da vidite red veličina. Realizirane, fakturirane, naplaćene u vjetru sljedeće godine će biti 300 milijuna eura", istaknuo je Čačić.

Neki su ugovori već u realizaciji, neki tek kreću, a jedan je potpisan i danas. Domaći konzorcij proizvođača kabela HEP-u će isporučiti elektroenergetske kablove u vrijednosti 287 milijuna kuna. Konzorcij koji se sastoji od pet tvrtki posao je dobio preko javnog natječaja i to je prvi puta da je HEP s domaćim proizvođačima potpisao tako vrijedan ugovor.

Investicije nam daju stabilnost

"Investicije u Hrvatskoj su nam jako bitne. Daju nam stabilnost i suglasnost zbog kojih možemo možda povećati radna mjesta", rekao je predstavnik Konzorcija Vatroslav Sablić, a predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević dodao:

"Sam sustav javne nabave kojeg uvodimo u HEP-u je istovremeno i poticaj da naše tvrtke podignu zajedno i svoju konkurentnost te kvalitetu svojih proizvoda", rekao je Koračević.

A domaće će tvrtke svoju priliku ubuduće tražiti i u ostalim projektima, poput Plomina C, gdje će priliku dobiti građevinski i tehnološki sektor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara