Čačić o etici i moralu, pa podržao Ivu Josipovića

Foto: Hina

NARODNA stranka - reformisti, koja je danas osnovana u Zagrebu, a Radimir Čačić aklamacijom izabran za njezina predsjednika, poduprla je predsjedničku kandidaturu Ive Josipovića koji im je zahvalio na potpori i poručio da će u drugom mandatu "kao i do sada, činiti sve da Hrvatska bude bolja i uspješnija". Nova stranka je parlamentarna, a njezine ideje u Hrvatskom saboru zastupaju Natalija Martinčević i Petar Baranović, također bivši članovi HNS-a, koji su danas izabrani kao potpredsjednici. Na saboru 'reformista' okupili su se predstavnici diplomatskoga zbora, bivša premijerka Jadranka Kosor, izaslanica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, a na Sabor je došao i predsjednik Republike Ivo Josipović.

Radimir Čačić, jedini kandidat za predsjednika nove stranke, u drugi 'politički život' polazi s istoga mjesta, hotela Westin, u kojemu je prije 20-tak godina izabran za predsjednika HNS-a, pobijedivši svoga protukandidata Ivicu Vrkića.

Novoosnovanoj stranci predsjednik Josipović zaželio je uspješan rad istaknuvši da su pred Hrvatskom ozbiljna vremena i izazovi na unutarnjem planu, ali i izazovi s kojima se susreće svijet.

"Morat ćemo učiniti sve da Hrvatska bude u krugu onih zemalja koje se uspješno suprotstavljaju svim ozbiljnim izazovima koji su pred nama", poručio je Josipović.

Predsjednik novoosnovane stranke Radimir Čačić rekao je kako osnivanje stranke proživljava emotivno i s ponosom te poručio da nova stranka nastavlja tradiciju narodnjaštva u hrvatskoj politici, odnosno, kako je rekao, "tradiciju onih koji su vjerovali i djelima potvrđivali da je politika bez etičkih i moralnih vrijednosti, bezvrijedna politika".Kao cilj reformista naveo je državu u kojoj sudstvo "ne sudi u sprezi s politikom i podložno je mjerenju rada i rezultata, što danas nije". Zauzeo se i za djelotvorniji javni sektor i depolitiziranu administraciju i od politike odvojeno upravljanje javnim tvrtkama.

Naglasio je da je razvoj moguć samo uz kvalitetne institucije, a dominantne političke elite optužio je zbog stava da "imaju sposobnost i monopol na određivanje javnog interesa".

Čačić je uvjeren da je takav stav doveo do izbjegavanja donošenja važnih političkih odluka, a upravljanje državom sveo na proizvodnju zakona, pravilnika i procedure.

Smatra da je tu situaciju moguće mijenjati samo političkim utjecajem stranke koja vjeruje da je politika mjerljiva disciplina te ustvrdio da su reformisti u stanju u jednom mandatu nametnuti ljude i viđenje politike koja Hrvatsku može izvući iz ekonomske krize.

Čačić se osvrnuo i na najnoviju referendumsku inicijativu Željke Markić, ocijenivši da potpisivanjem te inicijative građani izražavaju protest prema strankama koje ideologiju koriste kao alibi za neznanje i nerad.

"Javno preuzimanje odgovornosti ne smije biti iznimka, nego pravilo", poručio je Čačić podsjetivši da se tako, primjerice, gradila autocesta do Splita.

Ocijenio je da je model funkcioniranja stranaka na ideološkom sukobu danas prisutniji nego ikad. "Taj je model potpuno ogoljen i vidljivo je da na nacionalnoj razini imamo desni blok sa satelitima, strankama koje nigdje ne mogu preći izborni prag, a s druge strane SDP i ORaH kao protestnu opciju", ustvrdio je Čačić i usprotivio se politici koja se iscrpljuje u ideološkim sukobima.

Naglasio je da reformisti svoje političko djelovanje ne žele svoditi na velike stranke, nego ponuditi projekte "koji neizbježno zadiru u interese pojedinaca i grupa, ali su nužni nužna za izlazak iz krize."

"Tražimo glasove 'za', a ne protiv bilo čijih političkih uvjerenja", poručio je Čačić, iako je i priznao da će reformisti "morati surađivati s lijevim ili desnim blokom".

Aktualnu vladu prozvao je za neaktivnost te da "ostanak na vlasti osiguravaju gradeći strah od suprotnog političkog pola".

Do izbora ćemo imati 10 tisuća članova

Radimir Čačić izjavio je da do parlamentarnih izbora u stranci očekuje deset tisuća članova, te da ne misli koalirati ni s lijevim, ni s desnim političkim blokom.

"Nismo ucjenjivi, nećemo koalirati s ideološkim blokovima, tražit ćemo partnere na političkom centru, ako ih bude, a nadam se da će ih biti", rekao je Čačić novinarima nakon osnivačkog sabora svoje nove stranke.

Nećemo koalirati ni s HDZ-om, ni SDP-om, koji ima svoju koaliciju satelitskih stranaka, bio je izričit Čačić koji podsjeća da Reformisti u politički život kreću s dva saborska zastupnika, te da imaju regionalnu bazu u trećoj izbornoj jedinici. To im, kaže, jamči prisustvo u Saboru što nema ni jedna manja nacionalna stranka. Poručio je i kako ne odustaje od politike koju je oduvijek zagovarao i za koju se zauzimao.

"Nema odustajanja od moje politike, ovo što sam ovdje napisao je moj stav oduvijek (...), za to sam se zauzimao i u ovoj Vladi, ali ako su 'pravila igre vaterpolo, onda nema smisla igrati košarku'", uzvratio je Čačić na novinarsku konstataciju kako najavljuje depolitizaciju državne uprave i tvrtki iz javnog portfelja, što je bitan zaokret u odnosu na ono što je radio dok je bio u Vladi.

"U ovom trenutku su pravila igre takva i ako postajete ministar u ovakvom sustavu, a nemate ljudi koji će provoditi vaše projekte, tako je bilo i u vrijeme Vlade Ivice Račana, vi ne postojite, niste u stanju držati svoja obećanja", objasnio je predsjednik Reformista.

To, naglasio je, "ne znači da je sustav dobar, sustav je loš, deformira odnose, proteže se do dna po političkoj osnovi i imamo rezultate kakve imamo".

Rekao je kako sustav treba mijenjati te istaknuo kako je jasno rekao kako ga treba mijenjati, odnosno da treba uvesti tampon zonu između vlasti, politike, vlade, ministara i funkcioniranja državnog portfelja. Podsjetio je da je takav model uvela Austrija prije 15 godina rekavši da je on dao i rezultate te da nema razloga da ga i Hrvatska ne primjenjuje i napomenuo kako "to sugerira i gospođa Martina Dalić i drago mi je da je tako". Kratko je i niječno odgovorio na pitanje ulazi li Martina Dalić, s obzirom da ju često spominje, u njegovu stranku.

Na pitanje znači li to da je dijelom i sam sudjelovao u "deformiranju sustava", predsjednik Narodne stranke - reformista uzvratio je kako je "poštovao pravila igre, jer u suprotnom bih bio potpuno mrtav i neuspješan, a autoceste koje danas imamo ne bi postojale da nisam primijenio taj sustav".

Kratko je i niječno odgovorio na pitanje ulazi li Martina Dalić, s obzirom da ju često spominje, u njegovu stranku. Istaknuo je kako je očito da aktualna Vlada ne namjerava napraviti ključne reforme, a po svjedočenju Martine Dalić, koju smatra ključnim čovjekom u ekonomskom timu HDZ-a, to se ne sprema učiniti ni HDZ. 

"Politika bez etičkih i moralnih vrijednosti bezvrjedna je politika"

Od 4000 članova inicijative, na osnivačkom saboru okupilo se 1176 članova inicijative koji će postati članovi stranke. Programske smjernice stranke predstavio je Radimir Čačić.

"Ponosno nastavljamo tradiciju narodnjaštva u hrvatskoj politici. Politika bez etičkih i moralnih vrijednosti bezvrjedna je politika.Cilj je država u kojoj sudstvo ne sudi u s prezi s politikom i novcem te u kojoj gospodarski uspjeh ima neupitnu podršku, što danas nema" rekao je Čačić.

Uspjeh gospodarstva direktno ovisi o radu institucija a razvoj je moguć samo uz kvalitetne institucije, promjena je neprekidno nužna, dodaje Čačić koji se poziva na zapadnu civilizaciju u kojoj su stalne promjene neophodne.

"Sve dok političke elite smatraju da imaju monopol za definiranje javnog interesa, izvršna vlast se svodi na normativni pristup javnom upravljanju. To je stanje moguće mjenjati samo političkom strankom koja misli da je politika mjerljiva disciplina" dodao je Čačić.

"Vrijeme je za sposobne i hrabre"

Čačić ističe buđenje poduzetništva i značaj obrazovanja za razvoj države, a dodaje kako zaostajemo u obrazovanom stanovništvu za EU i ostatkom svijeta. Prozvao je i nedjelotvornost javnog sektora zbog kojeg, kaže postajemo zemlja u kojoj se ništa ne radi.

"Reformisti u roku nude odgovorne ljude i reforme. Reformisti su jedina stranka koja želi ponuditi reforme i projekte čija je realizacija pretpostavka izlaska ove zemlje iz krize. Vrijeme je za sposobne i hrabre. Treba zaposliti zemlju i njene ljude te vratiti optimizam, a to je glavni zadatak reformista" poručio je Čačić.

Prozvao je aktualnu vladu rekavši da ona do danas nije dala ništa, te da potvrđuje da će to i dalje biti tako. Reformisti su, kaže, pak sigurni da je jedina šansa da ostave prošlost iza sebe.

Saboru se obratio i predsjednik Ivo Josipović koji im je zaželio uspješan rad te da sa svim demokratskim strankama koje djeluju na prostoru RH učine sve da Hrvatska bude bolja i uspješnija. Zahvalio im je na povjerenju koju su mu iskazali podržavši njegovu kandidaturu. Obećao je da će u svom drugom mandatu činiti sve da RH bude bolja i uspješnija.

"Čekaju nas ozbiljni izazovi i treba učiniti sve da se Hrvatska ozbiljno suprotstavi tome" poručio je Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara