Čačić odgovara Zelenoj akciji: Dezinformirate javnost i nije vam to prvi put!

Foto: Dragan Matić / Cropix

"ZA IZGRADNJU novog bloka TE Plomin stiglo je 45 ponuda. Prvi se javio njemački RWE, što znači da Zelena akcija širi dezinformacije".

Izjavio je to Radimir Čačić u petak, kada se pohvalio da je iz Slovenije stiglo zeleno svjetlo za rekonstrukciju termoelektrane Plomin.

Zelena akcija, međutim, i dalje stoji pri svojim ranijim tvrdnjama. Smatraju da je Čačić svojim izjavama u nekoliko segmenata obmanuo javnost. Priopćenju koje su poslali medijima priložili su video zapis izjave s godišnje skupštine dioničara RWE-a, u kojem predstavnik ove firme izričito tvrdi kako nemaju planove za investiranje u Plomin C.


"Gospodin Čačić je obmanuo javnost izjavom da je Zelena akcija širila dezinformacije kada smo prenijeli ovu informaciju. Ukoliko je tvrdnja g. Čačića o zainteresiranosti RWE-a točna, to znači da je RWE na godišnjoj skupštini dao netočnu informaciju. Zbog toga smo kontaktirali njemačku partnersku udrugu kako bi nam pomogla utvrditi stvarnu poziciju RWE-a o ovom projektu", poručuje Zelena akcija.

"TEP C neće imati pozitivan utjecaj na okoliš"

Osvrnuli su se i na Čačićevu izjavu da se ovim projektom poboljšava ekološko stanje. "To je također vrlo grubo manipuliranje činjenicama. TE Plomin 1 će se zbog dotrajalosti zatvoriti, što će rezultirati smanjenjem onečišćenja. Međutim, ukoliko se izgradi TEP C, sasvim je jasno da on neće imati pozitivan utjecaj na okoliš već će doprinijeti zagađenju Labinštine i okolice", priopćila je Zelena akcija.

"Također, napominjemo da je za TEP C raspisan tek Poziv za iskaz interesa, iako HEP i g. Čačić pokušavaju prezentirati ovaj neobavezni 'Poziv' kao objavu pravog Natječaja. To smatramo stvaranjem privida u javnosti da se postiže velik napredak u realizaciji ovog projekta, premda Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nije izdalo Rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš, bez čega nije moguće niti započeti s ishođenjem lokacijske i građevinske dozvole", stoji u priopćenju Zelene akcije.

Čačić: Zelena akcija, ne po prvi puta, dezinformira javnost

Na optužbe Zelene akcije Čačić je odgovorio priopćenjem koje je medijima poslano iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva gospodarstva. Uzvratio im je istom mjerom - optuživši ih da lažu.

"Dana 15. rujna 2012. godine bit će objavljen službeni popis svih ponuda sa iskazom interesa  za izgradnju TEP C iz kojeg će biti jasno vidljivo da je RWE jedan od ponuditelja koji je zainteresiran odnosno koji je poslao ponudu za izgradnju novog bloka termoelektrane Plomin C. Ne želimo ulaziti u točnost ili netočnost informacija na temelju kojih je Zelena akcija, ne po prvi puta, dezinformirala javnost", poručuje Ministarstvo gospodarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara