Čačić odgovorio na 16 pitanja HUP-a

Čačić odgovorio na 16 pitanja HUP-a

Foto: Hina

RADIMIR Čačić danas je u opsežnom pismu odgovorio na 16 pitanja HUP-a o ekonomskim smjernicama koje hrvatske političke stranke namjeravaju predložiti ili usvojiti ukoliko pobjede na izborima.

Čačićevo pismo predsjednici HUP-a Gordani Deranji objavljeno na službenim stranicama Narodne stranke – Reformisti prenosimo u cijelosti:

Poštovana gospođo Deranja,

nastavno na pitanja koja ste uputili svim političkim strankama u Hrvatskoj, prije svega moram reći da mi je drago da ste u ime HUP-a progovorili o temama koje su od iznimne važnosti za Hrvatsku.

Pratim i respektiram djelovanje HUP-a, a pitanja koja ste postavili i teme koje ste otvorili bez daljnjeg su temeljna pitanja budućnosti Hrvatske o kojima godinama govorim i na koja Narodna stranka – REFORMISTI koju vodim kroz javne nastupe i djelovanje nudi rješenja. To je na tragu osnovne poruke Reformista da je politika mjerljiva disciplina i da stranke i njihova vodstva moraju prestati prikrivati svoju nesposobnosti u davanju odgovora otvaranjem ideoloških tema.

Vežući se na Vaše pitanje kako povećati kulturu dijaloga, smatramo da je upravo i ovo naše otvoreno pismo naš doprinos poticanju nužnog dijaloga. Redovito pratim aktivnosti HUP-a i informiran sam o vašim korisnim inicijativama od kojih je jedna zasigurno i ova, pa bi nam bilo drago da ste i vi informirani o svemu onome što smo kao Stranka, u manje od godinu dana od osnutka, ne samo predložili u javnoj komunikaciji, već i uputili kao zakonske prijedloge Hrvatskom saboru.

Od 16 pitanja koje ste postavili na najveći smo dio eksplicitno odgovorili kroz svoje javno djelovanje i konkretne zakonske prijedloge, a na preostala pitanja odgovor je implicitan u predloženim rješenjima.

Dozvolite mi da na Vaša pitanja ne odgovaram redom kako ste ih postavili, nego logičnim slijedom s obzirom na teme koje otvarate.

2. Kada i kako ćete promijeniti teritorijalni ustroj zemlje?

Prva točka programskih smjernica Narodne stranke – REFORMISTI predviđa ukidanje županija i smanjenje broja profesionalno vođenih jedinica lokalne samouprave za 5 puta.

3. Kada i kako ćete provesti reformu javne uprave?

U Hrvatskom saboru ovog trenutka prikupljamo potpise za interpelaciju u kojoj se od Vlade RH zahtijeva da u roku od 3 mjeseca, što hitnije, Saboru predloži zakonski okvir i kriterije po kojima bi 3% najneuspješnijih zaposlenika javne uprave i lokalne samouprave moralo otići iz javnog sektora. S obzirom na dobnu strukturu uz prirodni odliv, radi se o godišnjoj promjeni 6-7% zaposlenih, uz smanjenje broja zaposlenih 3-4 %.

6. Kada i kako ćete reformirati pravosuđe i unaprijediti kvalitetu propisa?

Javno smo objavili i za saborsku proceduru pripremili interpelaciju koja uvodi kriterije mjerljivosti kvalitete rada sudova i nužnost gubljenja prava obavljanja dužnosti suca za one suce koji ne odgovore minimalnim kriterijima struke.

7. Kada i kako ćete povećati efikasnost državnih poduzeća i korištenje državne imovine?

Javno smo objavili i za saborsku proceduru pripremili interpelaciju kojom se država nakon definiranja strategije i ciljeva izuzima i političkog kadroviranja u državnim tvrtkama. U Sabor smo uputili i interpelaciju i skupljamo potpise za realizaciju projekata kojim se objedinjeno rješava funkcioniranje državne uprave ( koja samo u Zagrebu djeluje na 188 lokacija u vlasništvu države ili najmu ) bez dodatnog troška za državni proračun. U točki 3. naših temeljnih smjernica predlažemo osnivanje nekretninskog fonda u vlasništvu države koji se odmah može upotrijebiti kao kolateralna garancija do razine 25% za sve investicije u zemlji, a posebno investicije financirane iz EU fondova.

8. Kako vidite ulogu privatnog sektora u pružanju javnih usluga?


Javno smo kao jedina stranka u Saboru podržali i zatražili proširenje modela outsourcing-a od kojeg je Vlada odustala. Isto tako, u točki 3. naših smjernica zatražili smo obveznu primjenu modela Javno- privatnog partnerstva kojeg sam osobno kao Župan primijenio prije 12 godina, i to prvi i jedini u Hrvatskoj u obnovi i izgradnji objekata u obrazovanju.

11. Kada i kako ćete unaprijediti zdravstveni i mirovinski sustav?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zalažemo se za racionalizaciju zdravstvenog sustava, bitno smanjenje broja ležaja i jačanje primarne zdravstvene zaštite.

Mirovinski sustav mora jasno odijeliti mirovine zarađene radom i one budžetski subvencioniranje.

12. Kako ćete rješavati problem starenja stanovništva i mogućeg nedostatka radne snage?

Starenje stanovništva suštinski je vezano na gospodarski rast i zaposlenost i samo gospodarski uspješna zemlja osigurava demografsku obnovu. Mogući nedostatak radne snage moguće je rješavati aktiviranjem radno sposobnog, a nominalno umirovljenog dijela građana RH. Također, na otvorenom tržištu Europe rješavat će se imigracijom sa ili bez naše volje. Stvarno i dugoročno rješenje je održivi rast i pozitivan demografski rast.

13. Kako ćete osigurati energetsku dostupnost, sigurnost i ekološku održivost?

U točki 6. naših smjernica inzistiramo na realizaciji energetskih projekata od kojih sam više i osobno pokrenuo, a koji do danas nisu realizirani kao što su izgradnja Plomina C, Omble, LNG-a, projekata za korištenje hidropotencijala, a posebno jedan takav značajan projekt kao što je Zagreb na Savi.

14.Kako ćete poticati znanost i inovacije u funkciji njihovih gospodarskih primjena?

Zalažemo se za koncept vaučera i pravo građanina da iznos koji država osigurava za njegovo školovanje upotrijebi uz kontrolu rezultata, na najkorisniji način i za sebe i za društvo.

16. Kako ćete povećati korist članstva zemlje u NATO i povećati iskoristivost EU fondova?

I ja osobno i kao Stranka inzistiramo na primjeni offset modela u nabavi vojne opreme. Jedini stvarni u suštini investicijski potencijal Republike Hrvatske nalazi se u sposobnosti realizacije projekata korištenjem EU fondova u čemu je Vlada zakazala. Gotovo sve tranzicijske zemlje Europske unije preko 70% investicija u 2014. godini realizirale su kroz EU fondove.

Upravo u cilju pružanja šanse svakom privatnom investitoru iz Europske unije i svakoj jedinici lokalne i regionalne samouprave u Sabor smo uputili Zakon kojim se Vlada obvezuje na preuzimanje hrvatske komponente u svakom dobivenom projektu iz fondova EU te ponudili rješenje kroz kolateral nekretninskog fonda. Vlada je Zakon odbila uz iznimku budžetske podrške jedinicama lokalne samouprave.

4. Hoćete li u prvoj godini mandata otkloniti najveće administrativne i investicijske barijere?

Smanjenje i povećanje djelotvornosti javne uprave i pravosuđa, promjene u teritorijalnom ustroju i ovlastima javne uprave bitno utječu na smanjenje administrativnih i investicijskih barijera.

1. Kako ćete se obvezati na poštivanje fiskalnog pravila te kako ćete provesti fiskalnu konsolidaciju?

5. Kada i kako ćete smanjiti porezna i neporezna opterećenja poslovnog sektora?

9. Kada i kako ćete provesti reformu tržišta rada u cilju povećanja zaposlenosti, posebno mladih?

Odgovori na ova pitanja implicitno su sadržani u prije danim odgovorima; smanjenjem tereta i povećanjem djelotvornosti nadogradnje, izuzimanjem države iz operativnog upravljanja javnim i državnim tvrtkama i privatizacijom dijela tih tvrtki koje nisu od strateškog interesa te gospodarskim rastom u cjelini.

15. Kako ćete povećati kulturu dijaloga, afirmirati izvrsnost i poticati poduzetništvo?

Kao što sam rekao u uvodu ovog pisma, upravo ovim otvorenim pismom želimo doprinijeti kulturi dijaloga, a rješenjima koja predlažemo afirmiramo izvrsnost i potičemo poduzetništvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara