Čak 75 posto studenata Sveučilišta u Zagrebu prepisuje na ispitima!

Čak 75 posto studenata Sveučilišta u Zagrebu prepisuje na ispitima!

Foto: Shutterstock

ČAK 75 posto zagrebačkih studenata vara na ispitima, dok ih je oko pet posto smatra da je mito na fakultetima rasprostranjena pojava. Pokazalo je to istraživanje čije je rezultate u Beogradu predstavio Mihailo Gajić, predstavnik Beogradske otvorene škole (BOŠ) koja je provela istraživanje.

Međunarodno istraživanje je, kako prenosi agencija Tanjug, tijekom 2012. godine provedeno u suradnji s Antikorupcijskom studentskom mrežom u jugoistočnoj Europi. Istraživanje je provedeno na pet vodećih sveučilišta u Hrvatskoj, Moldaviji, Makedoniji, Bugarskoj i Srbiji, na uzorku od 3.463 studenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zanimljivo je da na ispitima najviše varaju upravo studenti Sveučilišta u Zagrebu. Slijede studenti u Plovdivu, s oko 60 posto, zatim u Beogradu s oko 50 posto. U Skopju na ispitima vara nešto manje od 50 posto studenata, dok u Moldaviji na ispitima vara oko 45 posto studenata.

Istraživanje je pokazalo da su studenti vrlo tolerantni prema prepisivanju. Većini studenata nimalo ne smeta kao netko prepisuje ili vara na ispitu. Tek oko pet posto studenata bi prijavilo prepisivanje ili varanje na ispitu.

U Beogradu 45 posto studenata tolerira i ako netko drugi piše nečiju domaću zadaću, što je najviše u regiji. Slijede studenti u Plovdivu (35 posto), Skopju (30 posto), Zagrebu (25 posto) i Moldaviji (15 posto).

U Zagrebu je mito na fakultetima znatno manje rasprostranjeno nego u ostalim gradovima u kojima je provedeno istraživanje. Podmićivanje na fakultetima u Srbiji, Moldaviji, Makedoniji i Bugarskoj rasprostranjenim smatra oko 20 posto studenata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara