Cameron odbacuje plan za neovisnost Škotske: "Hrpa pitanja ostavljena je bez odgovora"

Cameron odbacuje plan za neovisnost Škotske: "Hrpa pitanja ostavljena je bez odgovora"

Foto: Guliver Image / Getty Images

BRITANSKI premijer David Cameron odbacio je u srijedu plan škotske vlade za neovisnost, optužujući nacionaliste da izbjegavaju odgovoriti na najvažnija politička pitanja.

Govoreći pred parlamentom u Londonu, Cameron je rekao da "bijela knjiga" na 670 stranica nije vjerodostojna i ne daje detaljne odgovore o valuti buduće neovisne Škotske te o njezinoj ulozi u EU-u i NATO-u.

"Rečeno nam je da će knjiga odgovoriti na sva pitanja, ali nema ni riječi o valuti, članstvu u EU-u i NATO-u", rekao je Cameron. "Hrpa pitanja ostavljena je bez odgovora", dodao je.

Glavne tri britanske stranke protive se neovisnosti Škotske, tvrdeći da bi ta država od pet milijuna stanovnika bila manje prosperitetna i sigurna kada bi bila neovisna.

Neovisna Škotska zadržala bi britansku funtu, kraljicu i ostala u EU-u, ali bi imala vlastitu vojsku i sama prikupljala poreze, izjavio je predsjednik škotske vlade Alex Salmond predstavljajući u utorak svoju bijelu knjigu o neovisnosti.

U dokumentu, kojemu je cilj uvjeriti Škote da izađu na referendum 18. rujna 2014. i okončaju uniju s Engleskom dugu 306 godina, navodi se da u slučaju odcjepljenja Škotske neće biti nužno podići poreze te da će britanske nuklearne rakete bit će zauvijek uklonjene iz Škotske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbena Škotska laburistička stranka opisala je plan kao "mršav dokument pun lažnih obećanja". "U odsutnosti bilo kakvih detaljnih računica, to nije nikakav plan za neovisnost, nego lista dobrih želja", rekao je zamjenik predsjednika laburista Anas Sarwar.

Salmondova Škotska nacionalistička stranka svoje političke suparnike optužuje za raspirivanje straha, a Camerona zato što ne sudjeluje u raspravi o neovisnosti Škotske.

No Cameron, čiji konzervativci su izrazito nepopularni u Škotskoj i imaju samo jedan od 59 "škotskih" mandata u britanskom parlamentu, kaže da bi Salmond trebao debatu voditi s pristašama unije u Škotskoj.

"Kada je riječ o gospodarstvu, radnim mjestima, kada se radi o Europi, svi argumenti govore u prilog tome da ostanemo zajedno", istaknuo je Cameron.

Anketa objavljena u nedjelju u listu The Sunday Times pokazuje da je 47 posto Škota za ostanak u uniji, 38 posto je za neovisnost, a 15 posto je neodlučno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara