Cameron pobijedio u zadnjoj TV debati, izbori će biti neizvjesni

Cameron pobijedio u zadnjoj TV debati, izbori će biti neizvjesni

Foto: Hina

BRITANSKI premijer David Cameron pobijedio je u zadnjem velikom televizijskom sučeljavanju pred parlamentarne izbore 7. svibnja, osvojivši simpatije 44 posto gledatelja, pokazuje ispitivanje ICM-a za Guardian.

Cameron, vođa konzervativaca, odgovarao je 30 minuta na pitanja BBC-jeve publike. Poslije njega istom su testu podvrgnuti vođa laburista Ed Miliband i vođa liberalnih demokrata Nick Clegg.

Cameron je bio najbolji po mišljenju 44 posto gledatelja, pokazalo je ispitivanje provedeno na 1288 ispitanika. Miliband je na drugom mjestu s potporom 38 posto ispitanika, a Clegg treći s 19 posto.

Nijedan kandidat nije počinio neku veću pogrešku, no Miliband je prilikom silaska s pozornice nakratko izgubio ravnotežu, što su njegovi kritičari jedva dočekali.

Debata je bila organizirana u Leedsu na sjeveru Engleske. Publika je bila stroga optužujući ponekad kandidate da lažu i zlorabe povjerenje građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Građani su od Camerona htjeli čuti kako planira uštedjeti 12 milijardi funti na socijalnim davanjima i zašto neki Britanci ovise o bankama hrane.

Na prvo pitanje nije kazao ništa nova, ali je napomenuo da će otvaranje novih radnih mjesta smanjiti potrebu za štednjom.

"Ne govorim da je sve savršeno, ali govorim da još nismo završili posao. Zato toliko želim ostati još pet godina", rekao je.

Miliband je odgovarao za potrošnju laburista dok su bili na vlasti od 1997. do 2010. Kazao je kako ne smatra da su pretjerali iako su za sobom ostavili najveći deficit od Drugog svjetskog rata.

Istaknuo je također da će radije ostati u oporbi nego koalirati sa škotskim nacionalistima.

Većina anketa pokazuje da su Cameronovi konzervativci i oporbeni laburisti gotovo izjednačeni i da nijedni neće dobiti uvjerljivu većinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara