Cameron računa na potporu nizozemskog premijera oko reforme EU

Cameron računa na potporu nizozemskog premijera oko reforme EU

Foto: FAH

BRITANSKI premijer David Cameron počinje u četvrtak u Nizozemskoj veliku europsku turneju u svrhu reforme Europske unije pošto je najavio da će do kraja 2017. provesti referendum o britanskom ostanku u EU-u, a što je Pariz ocijenio opasnim.

U središtu Cameronove diplomatske ofenzive je moguć izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, što se popularno naziva Brexit.

Cameron želi sastanke s čelnicima 27 članica EU održati do summita šefova država i vlada EU 25. i 26. lipnja u Bruxellesu.

Turneju je Cameron trebao početi sastankom s danskom premijerkom Helle Thorning-Schmidt u Kopenhagenu koji je morao biti otkazan jer je premijerka u srijedu najavila parlamentarne izbore za 18. lipnja.

Stoga će prvi Cameronov sastanak u četvrtak biti u Den Haagu, a slijedit će posjet Parizu te Varšavi gdje će se sastati s poljskom premijerkom Ewom Kopacz, a zatim Berlinu gdje će održati radni ručak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Nizozemski premijer Mark Rutte saveznik je te Cameron računa na njegovu potporu u pokušaju reforme EU prije referenduma 2017.

Britanski referendum Francuska ocijenila opasnim

Večera s francuskim premijerom Francoisom Hollandeom i ministrom vanjskih poslova Laurentom Fabiusom bit će "tvrđi orah" jer Pariz ima drukčije mišljenje, a Fabius je u četvrtak ujutro Cameronov referendum nazvao "vrlo opasnim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Britanski narod naviknut je slušati da je 'Europa nešto loše' i na dan referenduma velika je opasnost" da to i potvrdi, rekao je Fabius.

Kazao je nadalje da su Britanci ušli u nogometni klub i objasnio "Ne možete usred utakmice reći da ćete sada početi igrati rugby. Ili igrate jedno ili drugo".

Britanski premijer teži vratiti neke nacionalne ovlasti britanskom parlamentu i postrožiti uvjete za pristup socijalnoj pomoći za državljane EU.

Referendum moguć već 2016.

Cameron želi da Britanija ostane u reformiranoj Europskoj uniji te je više puta ponovio da ne "isključuje ništa" ako ne uspije ispregovarati nove uvjete za neke aspekte članstva Britanije u EU.

Diplomatsku ofenzivu Cameron je počeo pošto je u četvrtak službeno parlamentu predstavio prijedlog načina održavanja referenduma o ostanku u EU. Taj bi se referendum trebao održati najkasnije 2017., no moguće je i u 2016.

To je "prvi put u zadnjih 40 godina da se britanski narod može očitovati o našem mjestu u EU-u", istaknuo je Cameron.

Britanski laburisti koji su se dugo protivili takvom narodnom izjašnjavanju, konačno su prihvatili Cameronovu inicijativu te istaknuli da će odlučno voditi kampanju za ostanak u EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara