Caritas skupio 350.000 kuna za udžbenike učenika iz siromašnih obitelji

Foto: FAH

HRVATSKI Caritas u sklopu nacionalne humanitarne akcije "Spremni za dobro!" prikupio je 350.000 kuna s kojima će pomoći 1000 učenika iz siromašnih obitelji u nabavi novih školskih udžbenika i školskog pribora za iduću školsku godinu, priopćili su danas iz te humanitarne ustanove.

U akciji koja je provedena od 10. do 30 lipnja su, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kao i brojnih hrvatskih županija i gradova, a u suradnji s Lidlom Hrvatska i Unijapapirom - prikupljani stari školski udžbenici, bilježnice, časopisi i novine. Prikupljanje je organizirano u osnovnim i srednjim školama posljednjih dana nastave, u navedenom razdoblju putem mreže od 85 Lidlovih trgovina, odnosno u župama koje su se odlučile uključiti u akciju, a tiskovine je preuzimao Unijapapir.

U akciju su se uključili učenici iz više od 300 osnovnih i srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske te brojni građani koji su svoje tiskovine donosili u Lidlove trgovine. Tijekom akcije prikupljeno je ukupno 400.360 kilograma tiskovina. Novčanim sredstvima od njihove prodaje Unijapapiru, zajedno s onima od uplata građana na račun Hrvatskog Caritasa i od poziva na HC-ov donacijski telefon, prikupljen je iznos od 132.215 kuna.

Lidl Hrvatska je akciji "Spremni za dobro" donirao sredstva od jednotjedne prodaje ambalaže u svim Lidlovim trgovinama u Hrvatskoj u iznosu 69.834 kuna. Hrvatski Caritas je pak prikupljenim novčanim sredstvima pridodao 147.950 kuna te uz to pokrio troškove provedbe akcije.

Tako je stvoren Fond za pomoć u nabavi školskih knjiga i pribora za osnovnoškolce i srednjoškolce iz siromašnih obitelji u kojem je za podjelu putem nad/biskupijskih caritasa krajnjim korisnicima prikupljeno ukupno 350.000 kuna. Ta su sredstva upućena nad/biskupijskim caritasima, koji će ih u paušalnom iznosu od po 350 kuna po korisniku iskoristiti za pomoć pri nabavi udžbenika i školskog pribora za 1000 učenika i učenica u potrebi osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske.

Budući da su najavljeni mehanizmi pomoći lokalne uprave u nabavi školskih udžbenika mahom namijenjeni osnovnoškolskoj djeci, Hrvatski je Caritas, ističu, predložio svojoj mreži da pri odabiru korisnika posveti osobitu pozornost srednjoškolskim učenicima pozivajući nad/biskupijske caritase da, u skladu sa svojim mogućnostima, za ovu svrhu izdvoje i vlastita sredstva kako bi se socijalno ugroženoj skupini školske djece moglo pružiti što ravnopravniji pristup stjecanju znanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara