Cato: Hrvatska bjednija od Pakistana i Kazahstana

Cato: Hrvatska bjednija od Pakistana i Kazahstana

Grafika: Hina/Index

PREMA najnovijoj listi najbjednijih zemalja svijeta koju je objavio kontroverzni Institut Cato, Hrvatska se našla na 31. mjestu od ukupno 108 zemalja.

"Svaka zemlja ima za cilj smanjiti inflaciju, nezaposlenost i kamatne stope, a s druge strane povećati BDP po glavi stanovnika. Kroz jednostavan zbroj te tri rate i oduzimanjem godišnjeg rasta BDP-a izgrađen je indeks bijede", objavljeno je na stranici Instituta Cato.

Zemlje koje se ne nalaze na listi nisu prijavile zadovoljavajuće podatke.

Prema njihovom izračunu Venezuela je najbjednija zemlja na svijetu, a slijede je redom Argentina, Sirija, Ukrajina i Iran. Na sasvim drugoj strani ljestvice nalaze se Bruneji, Švicarska, Kina, Tajvan i Japan.

Zanimljivo je da su na ovoj listi od Hrvatske bolje pozicionirane zemlje poput Kazahstana, Pakistana, Albanije, Bangladeša, Bugarske i drugih.

Srbija se nalazi na osmom mjestu, a Makedonija na 12. mjestu. Bosna i Hercegovina zauzela je 21. mjesto na listi, a Slovenija 59. poziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezaposlenost je najveći faktor zbog kojeg se Hrvatska nalazi na 31. mjestu, a isti problem muči i Srbiju, BiH i Makedoniju, dok su Sloveniji problem kamatne stope.

O Institutu Cato

Institut je libertarijanski think thank kojeg je osnovao jedan od najbogatiji ljudi na svijetu Charles Koch čija je obitelj kroz godine donirala 30 milijuna dolara.

"Institut Cato je istraživačka organizacija javnih politika posvećena principima individualne slobode pojedinaca, ograničenih vladavina, slobodnog tržišta i mira.

Institut je osnovan 1977. godine, a ime je dobio prema "Catovim pismima", seriji eseja objavljenih u 18. stoljeću u Engleskoj koji su prezentirali viziju društva slobodnog od prekomjerne državne vlasti. Ti su eseji inspirirali začetnike američke revolucije. Jednostavna, bezvremenska načela revolucije - sloboda pojedinca, ograničenje vladavine i slobodno tržište - ispadaju još snažniji u današnjem svijetu globalnog tržišta i nepotpunog pristupa informacijama. Socijalna i ekonomska sloboda nisu samo najbolja politika za slobodne ljude, to je neophodno okvir za budućnost", stoji u opisu Instituta.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara