Čelnici HNS-a prisjećaju se Savke Dabčević-Kučar

Čelnici HNS-a prisjećaju se Savke Dabčević-Kučar

Foto: HNS

NA DANAŠNJI dan 6. prosinca 1923. godine rođena je Savka Dabčević-Kučar, jedna od najvažnijih političarki u hrvatskoj povijesti te osnivačica HNS-a.

"Važnost Savke Dabčević-Kučar prelazi okvire HNS-a. Kao jednoj od istaknutih sudionika Hrvatskog proljeća, početkom '70-ih godina nije joj bilo lako promovirati ideje koje su izlazile iz okvira planskog, ideje o liberalnijem pristupu u političkom i gospodarskom životu tadašnje Hrvatske, ideje o tržišnom gospodarstvu i pravednijoj i korektnijoj raspodjeli ostvarenih dobiti unutar zemlje", istaknuo je, prisjećajući se Savke, predsjednik HNS-a Radimir Čačić.

Kaže, te ideje tada nije bilo lako provesti. "To nije moglo biti realizirano a da niste funkcionirali u okviru tadašnjeg Saveza komunista, vi te ideje niste mogli artikulirati izvan sustava jer je bio jednopartijski sustav, tako da je bilo vrlo logično da se Savka, koja je bila prvi ženski doktor ekonomije u Hrvatskoj, probila kroz taj politički establishment. Bila je jedna zvijezda i politička i osobna. Trebalo je puno hrabrosti i puno znanja, plus puno šarma i karizme, što je Savka sve imala", rekao je Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić prisjetila se stavova koje je Savka zagovarala, a s kojima je HNS počeo '90-ih godina, u vrijeme kada je glavno pitanje bilo uspostavljanje samostalne države. "Savka je imala vrlo snažan hrvatski identitet, ali nije bila nacionalist, dakle nije bila netko tko je mrzio druge ili na bilo koji način zagovarao diskriminaciju", kazala je Pusić te dodala: "Imala je jednu neobično razvijenu sposobnost komuniciranja s ljudima. Ljudi su je jako voljeli, a to ništa nije utjecalo na njezinu oštrinu. Ona je bila prilično oštra, ali je tim dobrim načinom i šarmom imala sposobnost privlačenja i okupljanja ljudi", prisjetila se Pusić.

"Imala je jednu sposobnost koja je u politici, iako čovjek ne bi rekao da je tako, izrazito rijetka. A to je da je okupljala je ljude koji se nužno ne slažu u svemu, dakle nije bila osoba koja isključuje, nego netko tko uključuje ljude i tu je imala također jedan veliki osjećaj za ljude", zaključila je Pusić.

Savka Dabčević-Kučar preminula je 6. kolovoza 2009. u Zagrebu, a mnogi je smatraju jednom od najutjecajnijih osoba Hrvatskog proljeća. Godine 1969. dobiva najvišu moguću političku funkciju, postaje predsjednica Centralnog komiteta SKH. Bila je prva žena predsjednica SKH jedne republike. U listopadu 1990. zajedno s istomišljenicima formira Hrvatsku narodnu stranku te postaje prva predsjednica birana tajnim glasovanjem siječnja 1991. Još dva puta birana za predsjednicu stranke. Svojom odlukom povlači se s te funkcije u studenom 1994. Birana je u vodeća stranačka tijela i za počasnu predsjednicu HNS-a, što je bila do smrti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara