Čelnici iz Dalmatinske zagore: Zakon o regionalnom razvoju ugrožava opstanak sela

Foto: Hina

NA SASTANKU koji je danas splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja održao s gradonačelnicima i načelnicima dvadesetak gradova i općina iz Dalmatinske zagore oštro je kritiziran prijedlog zakona o regionalnom razvoju te je upozoreno da bi njegovo prihvaćanje i primjena mogli ugroziti opstanak sela i stanovništva u Dalmatinskoj zagori.

Dolazimo do tragičnih podataka da je - ako ostane prijedlog zakona o regionalnom razvoju - upitan opstanak gradova i općina, a u pitanju je i život na tom području, izjavio je novinarima župan Ževrnja nakon sastanka.

Po njegovim tvrdnjama, tim se zakonskim prijedlogom želi postići podjela Hrvatske na pet regija, što će nas odvesti prema novoj centralizaciji i ugroziti opstanak sela.

"Cilj je očito ukinuti jako velik broj općina, a onda poslije i gradova"

Načelnik općine Runovića Josip Lešina upozorio je kako se, kao je rekao, "puno lošega paušalno govori o jedinicama lokalne samouprave", a kao primjer naveo je jučerašnji nastupni govor novoga državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

"Inauguracijski nastup novoga državnog odvjetnika, koji lokalnu samoupravu smatra lokalnim šerifima, znači da se svi koji su se legitimno borili na izborima i dobili povjerenje građana proglašavaju na neki način lupežima", ocijenio je Lešina.

Vrgorački gradonačelnik Boris Matković upozorio je da će se, bude li donesen zakon o regionalnom razvoju, ljudi iz seoskih područja seliti u gradove.

"Cilj je očito ukinuti jako velik broj općina, a onda poslije i gradova, što, zapravo, tjera stanovništvo ponovno u velike gradove. Ako je smisao i cilj življenje u urbanim sredinama, a ukinuti ruralne sredine, onda dižem glas oštro protiv", istaknuo je Matković.

Također je rekao kako predloženi zakon o regionalnom razvoju ima i pozitivnu stranu jer bi se njime zaposlene i poduzetnike oslobodilo plaćanja poreza na dohodak. Ali, istaknuo je Matković, problem je u tomu što je to dosad bio prihod gradova i općina, a po prijedlogu tog zakona to postaje prihod države i nije definirano kako će se jedinicama lokalne uprave i samouprave nadoknaditi gubitci.

Sudionici današnjeg sastanka najavili su da će svoje primjedbe u vezi s prijedlogom zakona o regionalnom razvoju poslati Ministarstvu regionalnog razvoja, a onima koji ga pišu poručili su neka dođu na teren i čuju što o njemu misle stanovnici područja na koja se on odnosi. Objasnili su da bi zakon o regionalnom razvoju trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2015., a tada bi prestali vrijediti Zakon o područjima od posebne državne skrbi i Zakon o brdsko-planinskim područjima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara