Čelnik slovenskih Socijalnih demokrata zbog lošeg rezultata na euroizborima podnio ostavku

Screenshot: socialnidemokrati.si

PREDSJEDNIK stranke slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Igor Lukšič u ponedjeljak je dao ostavku zbog lošeg rezultata na izborima za Europski parlament, objavljeno je iz te stranke.

Stranku će do redovnog kongresa voditi dosadašnji potpredsjednik Dejan Židan.

Prije toga, Lukšič je i izjavi za javnost rekao da priznaje svoj dio odgovornosti za rezultat na izborima, ali da je problem za socijaldemokrate bilo i osnivanje novih stranaka na ljevici koje su na izborima nastupile sa samostalnim listama usitnjavajući tako biračko tijelo ljevice.

Jedna od do sada tradicionalno najjačih političkih stranaka u Sloveniji na izborima za osam slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu zabilježila je u nedjelju dvostruko slabiji rezultat nego na izborima 2009. godine, jer je dobila samo 8,05 posto glasova. U Europski parlament nije izabran niti Lukšič kao nositelj liste, nego članica stranke Tanja Fajon, na osnovi preferencijalnih glasova.

Zbog lošeg izbornog rezultata na europskim izborima ostavku je dao i Gregor Virant koji je vodio centrističku Građansku listu (DL) koja sudjeluje u sadašnjoj slovenskoj koalicijskoj vladi u ostavci.

Građanska lista na izborima za Europski parlament osvojila je samo 1,12 posto glasova.

Na jučerašnjim izborima za Europski parlament u Sloveniji najviše glasova, 24 posto, osvojila je Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, koja je osvojila i tri od osam zastupničkih mandata, dok je dva mandata dobila zajednička lista demokršćanske Nove Slovenije (NSI) Ljudmile Novak i Slovenske pučke stranke (SLS) Francija Bogoviča. Po jedan zastupnički mandat dobila je lista "Vjerujem" Igora Šoltesa, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca i Socijalni demokrati.

Na izbore je izišlo 24 posto birača, a u prvim komentarima ističe se da su u Sloveniji uvjerljivu pobjedu odnijele stranke desnog centra uz vrlo malu izlaznost na birališta.

Na izborima je nastupilo 16 lista, među njima i šest do sedam novoosnovanih lista koje su reflektirale na tradicionalne birače ljevice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara