Cenzura! Željka Markić zabranila Indexu i dijelu medija izvještavanje! HND poziva: Bojkotirajte "U ime obitelji"!

Foto: Hina

INICIJATIVA "U Ime obitelji" odbila je akreditirati Indexove novinare koji su namjeravali u nedjelju navečer izvještavati iz njihovog stožera u Hypo centru. "Zaprimili smo Vaš upit za akreditaciju za praćenje Referendumske noći s volonterima građanske inicijative "U ime obitelji". Nažalost, prisiljeni smo uskratiti Vam akreditaciju. Vaš je portal sustavno dezinformirao građane o građanskoj inicijativi "U ime obitelji", naslove čiji sadržaj nije odgovarao istini te na taj način otežao biračima da donesu informiranu odluku o referendumskom pitanju. Također, kao dio uređivačke politike, Vaš je portal sustavno vrijeđao, iznosio neistine(klevetao) i netočno prikazivao izjave, postupke ili namjere predstavnika građanske inicijative "U ime obitelji". Građanska inicijativa uskratila je, na inzistiranje brojnih volontera, sudjelovanje u Referendumskoj noći i nekolicini drugih medija jer su krajnje neprofesionalno izvješćivali o referendumu, sustavno vrijeđali sve građane koji žele glasati ZA brak kao zajednicu žene i muškarca, krivotvorili informacije o građanskoj inicijativi, proizvodili i širili govor mržnje te krivotvorenjem stvarnosti i zastrašivanjem građana služili aktualnoj vlasti, sužavajući prostor građanske slobode i demokracije.", stoji u odgovoru koji smo zaprimili iz inicijative.

Željka Markić nije odobrila akreditacije i nekolicini drugih medija, među kojima je i HRT.

> Zabranjuju pristup novinarima i Indexu prijete tužbom jer smo objavili da su ukrali fotografije!

"Brojni hrvatski i strani mediji zatražili su akreditaciju za sutrašnje druženje volontera i podupiratelja. Građanska inicijativa „U ime obitelji“ odlučila je, ne bez žalosti, uskratiti javljanje i izvješćivanje s mjesta okupljanja volontera „U ime obitelji“ jedinoj domaćoj nacionalnoj televiziji – HRT-u.

Pretvorivši se u servis aktualne vlasti HRT je zanemario svoju obavezu da „kvalitetnim, vjerodostojnim i raznolikim informativnim programom nastoji pomoći ljudima, informirati ih i educirati da razumiju društvene događaje koji utječu na njihov život, poticati i razvijati opće društvene vrijednosti, posebno demokraciju, toleranciju i nacionalni identitet. Svjesni smo pristranosti i u izvješćivanju drugih nacionalnih televizija, no, kao komercijalne televizije one su odgovorne svojim vlasnicima, a građani ih ne financiraju obaveznom pretplatom. Hrvatska radiotelevizija, kao javni medij koji financiraju sami građani i koja ne sudjeluje u tržišnom natjecanju u potpuno je drugoj poziciji.

Građanska inicijativa uskratila je, na inzistiranje brojnih volontera, sudjelovanje u Referendumskoj noći i nekolicini drugih medija jer su krajnje neprofesionalno izvješćivali o referendumu, sustavno vrijeđali sve građane koji žele glasati ZA brak kao zajednicu žene i muškarca, krivotvorili informacije o Građanskoj inicijativi, proizvodili i širili govor mržnje te krivotvorenjem stvarnosti i zastrašivanjem građana služili aktualnoj vlasti, sužavajući prostor građanske slobode i demokracije.", izvijestili su iz Inicijative.

Hina, RTL, Soundset i drugi mediji također neće izvještavati iz stožera "U ime obitelji"

Uredništvo Hine iz solidarnosti s ostalim medijima pridružuje se bojkotu izvještavanja iz stožera Građanske inicijative "U ime obitelji" jer smatra da je nedopustivo diskriminirati i kažnjavati medije zbog iznošenja mišljenja ili uređivačke politike koja nije po volji inicijativi.
Smatramo da je riječ o izravnom kršenju ustavnog prava na slobodu izvještavanja i pristup informaciji (članak 38. Ustava RH). Stoga Uredništvo Hine osuđuje takvu odluku koja izravno utječe na slobodu medija. Hina će pratiti rad stožera inicijative 'U ime obitelji', ako će inicijativa omogućiti svim zainteresiranim medijima pristup stožeru i neometano izvještavanje.

Kako doznajemo, svi veći mediji solidarizirali su se s onima kojima su odbijene akreditacije te su odlučili bojkotirati izvještavanje iz stožera U ime obitelji.

"RTL sutra neće izvještavati iz stožera "U ime obitelji" nakon što su organizatori zabranili izvještavanje javnoj televiziji i još nekim medijima, a nas optužili za pristrano izvještavanje. Ovakva sramotna odluka "U ime obitelji" dolazi samo dan nakon što je regulator elektroničkih medija pohvalio medije za uravnoteženo izvještavanje o referendumu o braku. Vrlo je teško bilo izvještavati proteklih tjedana, jer svaki novinar i urednik ima svoje mišljenje ZA ili PROTIV, ali unatoč tome svoj posao obavljamo profesionalno. To ćemo nastaviti raditi, ali ne pristajemo na zabrane i optužbe. Zbog toga u emisijama RTL-a neće biti izvještaja iz stožera onih koji medijima zabranjuju da rade svoj posao.",napisao je na svom Facebook profilu glavni urednik RTL-a Ivan Lovreček.

"Kao i svi relevantni hrvatski mediji, i Soundset također neće izvještavati iz referendumskog stožera inicijative 'U ime obitelji'. Na taj se način solidariziramo s kolegama kojima je na diskriminirajući način onemogućen pristup stožeru inicijative 'U ime obitelji'", priopćeno je.

HND poziva sve redakcije: Bojkotirajte "U ime obitelji"

Hrvatsko novinarsko društvo žestoko osuđuje odluku građanske inicijative „U ime obitelji“ koja uskraćuje akreditacije za praćenje sutrašnjeg referenduma većini hrvatskih medija - svima onima koji su posljednjih dana i tjedana pisali o nelegalnim radnjama vođa ove inicijative.

"Kad su se u hrvatskim redakcijama jučer obavljale pripreme za akreditaciju u prostorijama zagrebačkog Hypo centra gdje će „U ime obitelji“ čekati rezultate sutrašnjeg referenduma o promjeni Ustav RH, urednici su bili iznenađeni iznimnom detaljnošću podataka koju inicijativa traži prilikom akreditacije novinara.

Osim brojeva njihovih mobitela te njihovih e-mailova, obavezno je bilo navesti novinarske kućne adrese (sic!) te imena i e-mailove njihovih pretpostavljenih urednika. Sigurni smo da za potrebe obične novinarske akreditacije za jednu izbornu noć nema nikakve potrebe za deklariranjem novinarskih adresa. Ovo ističemo i zbog toga što smo posljednjim tjedana vidjeli brojna anonimna pisma i razglednice uglednim novinarima u kojima ih i zbog ćirilice i zbog njihovih stavova u vezi ovog referenduma vrijeđaju neki nepoznati prostaci i očiti (polu)fašisti. Smatramo da je ova vrsta diskriminacije novinara kakvu je večeras obznanila inicijativa „U ime obitelji“ dosad kod nas nezabilježena.

Zato HND poziva „U ime obitelji“ da u ime medijskih i novinarskih sloboda omogući svim redakcijama normalno izvještavanje iz njihovog izbornih prostorija. Ako čelnici inicijative „U ime obitelji“ ne opozovu ovu čudnu odluku, pozivamo sve medijske redakcije i sve novinare na solidarni novinarski bojkot ove građanske inicijative.", priopćili su iz HND-a.

Građani glasaju protiv: Žele li i da se iz Ustava izbaci rečenica "Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji?"

"Referendumsko jutro započelo je u ozračju kršenja novinarskih sloboda. Inicijativa U ime obitelji izvijestila je javnost kako je gotovo svim nacionalnim medijima zabranila pristup njihovom večernjem "druženju volontera" na kojem će se pratiti preliminarni rezultati, i to s teškom optužbom da su svi ti mediji tijekom  kampanje "proizvodili i širili govor mržnje" te "krivotvorenjem stvarnosti i zastrašivanjem građana služili aktualnoj vlasti". Ove optužbe u suprotnosti su s nalazima Vijeća za elektroničke medije o medijskom praćenju referendumske kampanje. Tek što je svanulo jutro "festivala demokracije", inicijativa U ime obitelji zamračuje ne samo svoje financije i prostorije, već i hrvatski medijski prostor. Pitali smo se tko je sljedeći –  već danas to su novinari!  Ironije radi, nije li nezadovoljstvo novinarskim izvještavanjem dovoljan razlog da inicijativa U ime obitelji pokrene  neko novo događanje naroda, kako bi se iz Članka 38 Ustava izbacila rečenica: 'Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.?", priopćila je kampanja Građani glasaju protiv, uz poziv novinarima na slobodan pristup i druženje u njihovim prostorijama u Društvu arhitekata Zagreb.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara