Cerar: Dobra bi bila kombinirana vlada, vlada duginih boja

Cerar: Dobra bi bila kombinirana vlada, vlada duginih boja

Foto: Hina

POBJEDNIK nedjeljnih parlamentarnih izbora uz Sloveniji i budući premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da će uskoro započeti razgovore sa strankama o formiranju koalicijske vlade, ali da nije opterećen stvaranjem dvotrećinske ustavne većine u novom parlamentu iako bi ju mogao postići.

"Za formiranje nove koalicije bit će potrebna popuštanja i kompromisi, što treba ocijeniti na osnovi programa stranaka. Kompromisi su mogući ondje gdje je to još uvijek u korist države, pa je moguća suradnja sa svakom strankom koja pristane na tu obvezu", kazao je Cerar u razgovoru za Slovenski radio.

Cerar se nije želio opredijeliti kakva će njegova koalicija na kraju biti, ali je rekao da ne bi volio "jednobojnu" vladu.

"Dobra bi bila kombinirana vlada, vlada duginih boja, no sve je ovisno o pregovorima", kazao je Cerar, dodajući da u vladu želi uključiti najbolje stručne kadrove neopterećene politikom, ali se o imenima nije izjašnjavao.

"Ne podcjenjujemo niti jedno područje"

Kao ključne teme oko kojih će među budućim koalicijskim partnerima morati biti stvoren dogovor Cerar je naveo privatizaciju državnih tvrtki, konsolidaciju javnih financija i zdravstvenu reformu, socijalnu politiku, te znanost i kulturu.

"Ne podcjenjujemo niti jedno područje, na svakom od njih trebat će potražiti zajednički jezik", kazao je u razgovoru Cerar.

Budući premijer je dodao da će uspostaviti kontakt i sa Slovenskom demokratskom strankom (SDS) Janeza Janše, ali da ne vidi mogućnosti da ona bude uključena u vladu.

"Ne može biti koalicijski partner u vladi netko tko negira temelje pravne države, tvrdi da su izbori bili nelegitimni i koristi preoštre izraze, izraze ispod razine političke kulture", kazao je Cerar za Slovenski radio.

Pahor: Izbori su bili legitimni

Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je u ponedjeljak da su slovenski parlamentarni izbori u nedjelju bili legitimni, te izrazio zabrinutost zbog najava jedne stranke da će opstruirati novu vlast i bojkotirati rad novog parlamenta.

"Izbori su bili legitimni, a pobjeda Mire Cerara je uvjerljiva. Ukazuje nam se svjetlo na kraju tunela i izlaz iz krize, a volju birača potrebno je poštovati", rekao je Pahor, komentirajući za slovenske medije rezultat izbora u Dubrovniku, kamo je doputovao zbog sudjelovanja na regionalnom summitu.

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša, koji se zbog korupcijske afere Patria nalazi u zatvoru, ocijenila je nedjeljne izbore "nepoštenima", a njihov rezultat "nelegitimnim", te najavila da njeni zastupnici u radu novog parlamenta neće sudjelovati, odnosno da se neće uključivati u njegova tijela, a građane pozvala na akte građanskog neposluha i demonstracije kako bi Janša bio oslobođen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komentirajući takve najave, Pahor je rekao da izborni rezultat trebaju poštovati i izborni gubitnici, odnosno stranke koje nisu uspjele sa svojim očekivanjima, te da Sloveniji u sadašnjoj situaciji treba politička suradnja sviju.

"Moramo stvoriti ozračje suradnje, zato pozivam političare da skupe glave i rade za dobro svih naših ljudi. Bilo bi jako loše za državu ako bi dio zastupnika u parlamentu blokirao njegov rad", kazao je Pahor.

Što se tiče poziva Janšine stranke na demonstracije i javno izražavanje negodovanja, Pahor je rekao da je to legitimno, ali da takav razvoj događaja za državu kao cjelinu ne bi bio dobar.

"Političke institucije sada moraju djelovati nesmetano. Političari moraju surađivati, pa i oporba makar i zadržala kritičko stajalište", kazao je slovenski predsjednik Pahor.

U suprotnom bi, kako je dodao, moglo doći do smetnji i blokada u radu nove vlasti i budućeg premijera iako svi očekuju njihov uspjeh kako bi zemlja napokon izašla iz krize.

Janšini eurozastupnici traže reakciju EU-a zbog "izbornog inženjeringa"

Troje zastupnika Slovenske demokratske stranke (SDS) u Europskom parlamentu u ponedjeljak je na početku plenarnog zasjedanja pozvalo kolege da reagiraju na rezultate nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora u Sloveniji koje smatraju nelegitimnima.

Eurozastupnik i potpredsjednik SDS-a Milan Zver rekao je da su izbori u Sloveniji bili nelegitimni, s rezultatom koji je posljedica "izbornog inženjeringa", zbog čega bi Europska unija po njegovoj ocjeni trebala reagirati.

"Na izborima je pobijedila stranka koja je nastala prije 40 dana. To je izborni inženjering koji je moguć samo u slabim demokracijama", rekao je Zver, dodavši da su predsjedniku njegove stranke, bivšem premijeru Janezu Janši, bila kršena ljudska prava prilikom suđenja u aferi Patria i da je u zatvoru iako je osuđen nedužan i bez dokaza.

"Izborni rezultat izravna je posljedica sudske farse kojom se već šest godina utječe na izborni rezultat", kazao je Zver.

"Ako nam je stalo do demokracije i pravne države, onda bi zbog u ožujku prihvaćenog okvira za zaštitu pravne države morala reagirati i Europska unija", kazao je Zver na početku plenarnog zasjedanja, u dijelu u kojemu svoja očitovanja iskazuju zastupnici.

Janša je osuđen na dvije godine zatvora zbog primanja obećanja mita od finske tvrtke Patria u vrijeme kad je bio premijer, a kaznu već tri tjedna izdržava u zatvoru Dob. Iako nije mogao sudjelovati u završnici političke kampanje za izbore, Janša je izabran u novi parlament na listi svoje stranke, ali je nejasno hoće li mu mandat biti potvrđen.

Stranka premijerke u odlasku Alenke Bratušek u parlamentarnu je proceduru dala prijedlog zakona koji bi onemogućio da za državne funkcije kandidiraju osobe osuđene za kaznena djela i one koje su na izdržavanju kazne u zatvoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara