Češki prosvjednici upali u dvoranu u kojoj je Le Pen držala govor uz povike: "Ti si fašist!"

Češki prosvjednici upali u dvoranu u kojoj je Le Pen držala govor uz povike: "Ti si fašist!"

Foto: FAH

NA MEĐUNARODNOJ konferenciji nacionalističkih i euroskeptičnih stranaka u srijedu u češkom parlamentu došlo je do gužve tijekom nastupa predsjednice francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen.

U trenutku kad je Marine Le Pen počela govoriti, u dvoranu je upalo dvadesetak mladih prosvjednika vičući joj da je fašist.

Sudionici konferencije pod nazivom "Mir i napredak nakon EU" pokušali su prosvjednicima oduzeti transparente, pri čemu je došlo do verbalnih i povremeno fizičkih sukoba. Nakon jedne minute, prosvjednci u odvedeni iz dvorane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Imate sreću, kod vas su protivnici odjeveni", rekla je Le Pen, podsjećajući na prosvjede 1. svibnja u Parizu, kad su aktivistice pokreta FEMEN polunage ometale skup njezine stranke.

Le Pen je u svome govoru kritizirala EU, nazivajući ju "opasnim utopijskim projektom". EU je "ludilo koje se skriva pod zastavom pogrešne demokracije", a "euro uništava naše gospodarstvo", ustvrdila je predsjednica Nacionalne fronte. Prema njezinim riječima, Uniju vode ljudi koji nisu u stanju Europu "obraniti od najveće opasnosti od Drugog svjetskog rata", misleći pritom na terorizam.

Na konferenciji, koju su organizirali zastupnici okupljeni oko desničarskog populista Tomija Okamure, prema izvješću češke novinske agencije CTK nastupili su vođa flamanskih nacionalista Tom Van Grieken i stručnjak austrijskog FPOe-a za vanjsku politiku Johannes Huebner.

Le Pen je u Prag stigla u utorak, a u utorak na večer sastala se s eurokritičnim bivšim češkim predsjednikom Vaclavom Klausom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara