Četiri američke savezne države "prošle test tolerancije" i izglasale pravo na istospolne brakove

Foto: AFP

SVE ČETIRI američke savezne države u kojima se osim o izboru novog predsjednika odlučivalo i o legalizaciji istospolnih brakova - Maine, Maryland, Washington i Minnesota, prošle su na "testu tolerancije" i izglasale pravo na gay brakove.

Kako prenosi CNN, ovo je prvi put da su istospolni brakovi legalizirani zahvaljujući "glasu naroda", a ne nekom sudskom odredbom. "Ovo je povijesni iskorak", poručili su iz gay udruga i udruga za ljudska prava.

U Marylandu je za legalizaciju bilo 52 posto birača, u Maineu 54 posto, a u Washingtonu 52 posto.Situacija je najzanimljivija u Minnesoti, gdje nije izglasana legalizacija, ali je srušen sporni amandman kojim se istospolnim parovima branilo pravo na brak.

Naime, Minnesota je jedina od četiri spomenute države kao referendumsko pitanje umjesto "Podržavate li legalizaciju istospolnih brakova?", postavila pitanje: "Jeste li za promjenu Ustava i prihvaćanje Amandmana 1 kojim bi se istospolnim parovima zabranilo sklapanje brakova?". "Za" je bilo 49, a protiv 51 posto birača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara