Četiri godine zatvora: Vrhovni sud potvrdio kaznu Hrastovu zbog zločina na Koranskom mostu

Četiri godine zatvora: Vrhovni sud potvrdio kaznu Hrastovu zbog zločina na Koranskom mostu

Foto: Hina

VRHOVNI sud odbio je žalbe hrvatskog branitelja Mihajla Hrastova i karlovačkog Županijskog državnog odvjetništva te Hrastovu, u jednom od najdugotrajnijih sudskih postupaka, potvrdio četverogodišnju zatvorsku kaznu za protupravno ubijanje i ranjavanje neprijateljskih vojnika na Koranskom mostu u Karlovcu 1991.

Odbacivši žalbe tužiteljstva koje je tražilo veću kaznu, ali i obrane koja je osporavala raniju presudu tvrdeći da je donesena na temelju pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, ali i uz bitne zakonske povrede, Vrhovni je sud pravomoćnom učinio presudu koju je ranije donio kao sud drugog stupnja.

Kako je Hrastov četverogodišnju kaznu još 2009. počeo služiti u zatvoru u Lepoglavi, ali je odlukom Ustavnog suda zbog proceduralnih razloga tadašnja pravomoćna presuda bila ukinuta, u kaznu će mu se priznati razdoblje od svibnja 2009. do prosinca 2010. kao i vrijeme provedeno u pritvoru od 6. ožujka do 4. rujna 1992.

Od 1992. po tri oslobađajuće i osuđujuće presude

U ovom slučaju koji traje čak od 1992. Hrastov je tri puta na Županijskom sudu u Karlovcu bio oslobođen optužbe s obrazloženjem da je u razoružane neprijateljske vojnike pucao u nužnoj obrani, no Vrhovni je sud tri puta donio osuđujuće presude na osam, sedam i četiri godine zatvora.

Prema posljednoj presudi Vrhovnog suda "nema nikakve dvojbe da je upravo Mihajlo Hrastov na mostu preko rijeke Korane u Karlovcu ispalio u rezerviste veći broj hitaca iz mitraljeza te ih tako lišio života". U presudi je ključan i citat da "prema rezultatima provedenog dokaznog postupka, a naročito materijalnim tragovima s lica mjesta analiziranim od strane balističkog i medicinskog vještaka nije utvrđeno da bi optuženik tempore criminis odbijao bilo kakav napad na sebe ili život i tijelo svjedoka Gorana Čerkeza".

Presudom se obrazlaže i visina zatvorske kazne od četiri godine na način da je brojnost žrtava izuzetno teška, ali da je u konkretnom slučaju doista bilo uvjeta za blaže kažnjavanje. "Imajući u vidu da je od kritičnog događaja koji se zbio u izvanrednim ratnim okolnostima proteklo gotovo 24 godine izricanje strože kazne kako predlaže državni odvjetnik ne bi bilo opravdano kako s aspekta ličnosti optuženika i njegovih osobnih prilika tako niti s ciljem generalne prevencije".

S druge strane, stoji u presudi, nema uvjeta niti za blaže kažnjavanje, a izrečena kazna u dovoljnoj mjeri odražava sve olakotne okolnosti pa i zdravstvene tegobe optuženika vidljive iz liječničke dokumentacije.

Obrana najavila Ustavnu tužbu

Odvjetnik Mihajla Hrastova Krešimir Vilajtović najavio je u izjavi Hini ustavnu tužbu na ovu pravomoćnu presudu. "Nezadovoljni smo ovakvom odlukom Vrhovnog suda, idemo u daljnju pravnu bitku, jer bi svaka osuđujuća presuda bila duboko nepoštena. Proces ulazi u 24. godinu, velik je to pritisak na Mišu pa bi malo nakon toliko vremena značilo i da je presuda bila oslobađajuća, a kamoli osuđujuća", rekao je Vilajtović.

Dodao je da tu presudu treba napasti ustavnom tužbom jer "Hrastov sigurno nije kriminalac već heroj Domovinskog rata".

"Hrastov je sa suborcima obranio Karlovac, spriječio presijecanje Republike Hrvatske na pola i onemogućio napad na Grad Zagreb. On nije kriminalac on je heroj Domovinskog rata", rekao je Vilajtović.

Na pitanje slijedi li Hrastovu odlazak u zatvor, jer je presuda pravomoćna, ili se to može odgoditi do okončanja ustavne tužbe, rekao je kako se nada da će Ustavni sud, odmah po zaprimanju njihove tužbe, donijeti privremenu mjeru da se odsluženje odgodi do okončanja postupka na Ustavnom sudu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara