Charlie Hebdo izlazi sljedećeg tjedna - i to u milijunskoj nakladi!

Charlie Hebdo izlazi sljedećeg tjedna - i to u milijunskoj nakladi!

Screenshot: Charlie Hebdo/Facebook

NOVINAR lista Charlie Hebdo, Patrick Pelloux je rekao u četvrtak da će satirički tjednik, čija je redakcija desetkovana u srijedu u terorističkom napadu kada je ubijeno 8 novinara i karikaturista, izaći sljedećeg tjedna.

"Nastavit ćemo, odlučili smo sljedeći broj objaviti sljedećeg tjedna. Svi se slažemo u tom pogledu. Ne odustajemo jer glupost neće pobijediti”, rekao je Pelloux. "Teško je, ali Charb, naš glavni urednik, uvijek je govorio da list mora izaći pod svaku cijenu", objasnio je.

Francuske medijske kompanije Le Monde, Radio France i Francuska televizija ponudili su pomoć da se Charlie Hebdo ne ugasi nakon tragičnog jučerašnjeg masakra u redakciji. Danas je izdavač potvrdio da će se list idući tjedan tiskati u milijun primjeraka, piše Newsweek. Do sada je naklada bila 30 tisuća.

Stephane “Charb” Charbonnier, glavni urednik je jedan od ubijenih, ali ostao je izvršni urednik Gerard Biard i još dva člana uredništva koji su ozlijeđeni u napadu.

Idući broj na samo osam stranica

Richard Malka, odvjetnik Charlie Hebda, rekao je da će idući broj lista biti kraći, na samo osam stranica za razliku od uobičajenih 16. Novinari, urednici i karikaturisti radit će s nekoliko lokacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
“Charlie mora izaći”, odlučan je Emmanuel Hoog, čelnik Agencije France Presse. “Da se to ne desi to bi bila naša predaja.”

I francusko Ministarstvo kulture je podržalo daljni rad lista. “Imamo misiju da se Charlie Hebdo ne ugasi”, rekla je ministrica kulture Fleur Pellerin.

Dvanaest osoba ubijeno je u srijedu u napadu na sjedište lista, u središtu Pariza. Taj napad, najsmrtonosniji u 50 godina u Francuskoj, izazvao je val emocija i solidarnosti, posebice medija koja su ponudili pomoć listu Charlie Hebdo. Godine 2011. kada je sjedište Charlie Hebda izgorjelo u požaru, vjerojatno odmazdi za objavljivanje karikatura Muhameda, dnevni list Liberation je ponudio smještaj redakciji tog tjednika.

Tjedniku i prije prijetio stečaj

Francuski nacionalni listovi su svi na naslovnici u četvrtak istaknuli crnu traku u znak žalosti. Ispred sjedišta tjednika, stotine ljudi su defilirale nakon napada i donosile cvijeće i svijeće, a u četvrtak u podne je minutom šutnje odana počast žrtvama.

Teško pogođen napadom, tom tjedniku je već prijetio stečaj jer je bio u gubitku, a nedavno je uputio poziv za uplatu donacija kako ne bi propao.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara