Cijela Europa se snažno oporavlja, samo Hrvatska stagnira: Češka ekonomija nadmašila sve

Cijela Europa se snažno oporavlja, samo Hrvatska stagnira: Češka ekonomija nadmašila sve

Foto: skoda-auto.com

ČEŠKA ekonomija snažno je ubrzala rast u prvom kvartalu ove godine i nadmašila sve ostale članice Europske unije.

Bruto domaći proizvod porastao je za 2,8 posto u odnosu na posljednji kvartal 2014. i čak 3,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je najsnažniji rast od drugog kvartala 2008. godine.

Ovakav rast iznenadio je i analitičare koje je anketirao Bloomberg, koji su očekivali rast od 0,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, te dva posto u odnosu na godinu ranije.

"Sadašnji gospodarski rast je na čvrstim temeljima, a potporu mu daje rast na stranim tržištima, niska cijena nafte i fiskalna i monetarna politika", rekao je za Bloomberg Jiri Skop, stariji ekonomist praške Komercni Banke.

Češka je iz recesije izašla 2013. godine, nakon rekordno duge recesije, zahvaljujući intervenciji središnje banke, koja je oslabila lokalnu valutu, nakon čega dolazi do rasta izvoza i domaće potrošnje.

"Nastavak rasta u svim segmentima industrije, a pogotovo u proizvodnji motornih vozila i strojeva, od ključne su važnosti za rast češke ekonomije", navodi se u priopćenju statističkog ureda.

I Poljska iznenadila je analitičare rastom od jedan posto u odnosu na prethodni kvartal, te 3,5 posto na godišnjoj razini.

Dok se Europa snažno oporavlja, Hrvatska se raduje stagnaciji

Dok se zemlje srednje i istočne Europe oporavljanju, odnosno neke od njih već i zaboravljaju na krizu, Hrvatskoj se nakon šest godina recesije, prognozira ulazak u stagnaciju.

Prema prošlotjednim prognozama Europske banke za obnovu i razvitak, Hrvatska znatno za ostaje za ostalim zemljama u regiji srednje Europe i Baltika (CEB) gdje će prosječan rast iznositi 2,9 posto, dok bi iduće godine rast zemalja CEB-a trebao ubrzati na 3 posto.

Najveći rast u toj skupini prognozira se za Poljsku, gdje bi BDP trebao porasti za čak 3,4 posto, susjedna Slovenija imat će rast od 2 posto, Mađarska koja je prošle godine rasla po stopi od 3,6 posto, ove će godine rasti 2,6 posto, a uvjerljivo je najlošija Hrvatska s rastom od 0,5 posto.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara