Cijene nafte skočile nakon smrti saudijskog kralja

Cijene nafte skočile nakon smrti saudijskog kralja

Foto: FAH

CIJENE nafte skočile su danas nakon vijesti o smrti saudijskog kralja Abdulaha, što će još više povećati nesigurnost na energetskom tržištu koje je na jednoj od najvećih prekretnica u nekoliko desetljeća.

Cijena barela je jutros na londonskom tržištu dosegnula 49.80 dolara, što je porast od 60 centa. Na američkom tržištu ipak nije bilo značajnijih promjena u cijeni barela koja je iznosila 47 dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće biti posljedica

"Razumljiv je ovaj mali porast. Ali ne bi trebalo biti većih posljedica," kaže Mark Keenan iz francuske poslovnice banke Societe Generale.

Abdulahov brat Salman postao je kralj države koja je najveći svjetski izvoznik nafte. Pretpostavlja se da će nastaviti Abdulahovu politiku prema nafti. Saudijska Arabija od 2011. godine preplavljuje tržište nafte, smanjujući izvoz Irana, koji je već nizak zbog američkih sankcija. Riad je spriječio OPEC (Organizacija država izvoznica nafte) da smanji proizvodne kvote država.

Cijene nafte su u utorak pale nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio prognozu svjetskog gospodarskog rasta u 2015., a Iran naznačio nastavak silaznog trenda na naftnim tržištima.

Slab gospodarski rast, posebno u Europi ali i Kini, jedan je od razloga oštrog pada cijena nafte koje su od prošlogodišnjeg lipnja više nego prepolovljene. Drugi je višak u opskrbi, povezan ponajprije s procvatom proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara