Čileanske vlasti naredile eksuhmaciju pjesnika i nobelovca Pabla Nerude: Sumnja se da su ga otrovali Pinochetovi agenti

Čileanske vlasti naredile eksuhmaciju pjesnika i nobelovca Pabla Nerude: Sumnja se da su ga otrovali Pinochetovi agenti

Foto: AFP

ČILEANSKI sudac naredio je ekshumaciju poznatog pjesnika i nobelovca Pabla Nerude, u sklopu istrage njegove smrti 1973. godine.

Lijevo orijentirani pjesnik umro je 12 dana nakon vojnog udara kojim je u toj zemlji umjesto socijalističkog predsjednika Salvadora Allendea zavladao general Augusto Pinochet. Neruda je bio žestoki kritičar udara.

Nerudina obitelj objavila je da je umro u klinici u Santiagu od raka prostate u dobi od 69 godina. Međutim, 2011. pokrenuta je istraga nakon informacija da je bio otrovan. Datum ekshumacije još nije određen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga je pokrenuta nakon što je pjesnikov bivši vozač Manuel Araya Osorio rekao da su agenti otrovali Nerudu u klinici po Pinochetovoj naredbi.

Usprkos istrazi i novim informacijama, zaklada koja se brine o njegovoj ostavštini priopćila je kako i dalje vjeruje da je umro od raka, javlja BBC.

Pablo Neruda, pravim imenom Ricardo Eliezer Neftali Reyes Basoalto, u povijesti je književnosti najpoznatiji kao autor ljubavne poezije. Kasnije prelazi na društvenopolitički angažiranu liriku, a 1971. dodijeljena mu je Nobelova nagrada za književnost.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara