Clinton: Iran povećava pomoć Siriji, podršku im pruža i Rusija

Clinton: Iran povećava pomoć Siriji, podršku im pruža i Rusija

Foto: AFP

AMERIČKA državna tajnica Hillary Clinton komentirala je napad Izraela na Siriju optuživši Iran da povećava vojnu i financijsku pomoć vlasti Bašara al-Asada, javlja BBC.

"Iranci su bili aktivno uključeni od samog početka. Čini se da oni povećavaju tu uključenost i to nas zabrinjava“, dodala je.

Clinton je samo dan prije odstupanja s dužnosti rekla da "postoje naznake da i Rusija nastavlja s pružanjem pomoći sirijskom režimu 'novčano i opremom'". Također je komentirala da je moguće širenje konflikta u susjedne zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirija i Iran prijete osvetom

Podsjećamo, izraelski avioni su u srijedu navečer napali konvoj kamiona u Siriji, u blizini granice s Libanonom, zbog sumnje da prevozi oružje Hezbolahu. Washington je priopćio da vjeruje kako su kamioni prevozili napredni ruski raketni sustav SA-17 koji u krugu od 65 kilometara može gađati više meta, uključujući borbene zrakoplove, helikoptere i bespilotne letjelice. S druge strane, iz Sirije stižu informacije da je napad bio usmjeren na vojni istraživački centar sjeverozapadno od Damaska.

Odmah nakon vijesti o bombardiranju sirijskog konvoja, u priču se umiješao i Iran, glavni izraelski neprijatelj i regionalna sila koja podupire i sirijski režim i Hezbolah. "Nema sumnje da taj agresivan čin ide u istom smjeru kao i politika Zapada i politika cionista kako bi se u drugi plan stavio uspjeh sirijskog naroda i vlade, koji žele ponovno vratiti stabilnost i sigurnost u zemlji", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi, dok je njegov zamjenik Amir Abdollahian, izjavio da će napad na Siriju imati "ozbiljne posljedice za izraelski grad Tel Aviv".

Sirija je također zaprijetila "ozbiljnim posljedicama" i uložila  prigovor Ujedinjenim narodima zbog napada. Rusija je potvrdila sirijsku stranu priče da je bombardiran istraživački centar te istaknula da se radi o "bezrazložnom napadu na mete na teritoriju jedne suverene države, koji krši Povelju UN-a i apsolutno je neprihvatljiv, bez obzira na motive".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara