Ćorušić: Vargine "revolucionarne" metode neće riješiti dugove u zdravstvu

Ćorušić: Vargine "revolucionarne" metode neće riješiti dugove u zdravstvu

Foto: FAH

PREDSJEDNIK HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić izjavio je u razgovoru za Hinu da "revolucionarne" metode ministra zdravlja Siniše Varge neće riješiti problem dugova javnog zdravstva, naročito dugova u bolničkoj skrbi.

Štednja u sustavu javnog zdravstva moguća je samo promjenom politika u sustavu temeljnog, dopunskog i dodatnog osiguranja, a pogotovo promjenom politika u sustavu određivanja cijena lijekova medicinskih implantanata, kaže Ćorušić.

Po njegovu mišljenju, izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju treba prebaciti u redovitu saborsku proceduru, jer prijedlog izmjena ne stvara realnu podlogu za rješavanje problema dostupnosti i učinkovitosti sustava javnog zdravstva.

Poslovni subjekti unutar HZZO-a su rizičan potez

Vrlo je rezerviran prema Varginoj najavi osnivanja poslovnih subjekata u okviru HZZO-a, kojima je cilj ostvarivanje dobiti.

S poslovnog aspekta to je vrlo rizičan projekt, smatra Ćorušić, jer se može dogoditi da kroz rizična ulaganja HZZO izgubi dio novca koji građani uplaćuju za zdravstvenu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni plan racionalizacije bolničke mreže (masterplan), koji je i HDZ podržao u Saboru, za Ćorušića je nedorečen pa najavljuje nacionalni plan razvoja strateške bolničke mreže, kao i plan razvoja tzv. malih bolnica koje treba specijalizirati.

Izgradnja nove nacionalne dječje bolnice

U slučaju pobjede na izborima, HDZ će vratiti pravni subjektivitet bolnicama u Pakracu i Novoj Gradiški te decentralizirati sustav upravljanja županijskim bolnicama i domovima zdravlja.

Ćorušić najavljuje i redizajn bolničke mreže u Zagrebu, što uključuje osamostaljenje bolnice "Vuk Vrhovac", te izgradnju nove nacionalne dječje bolnice.

Također će se zauzeti za izgradnju novog pogona Imunološkog zavoda, kako bi ta tvrtka od strateškog značaja ostala u većinskom vlasništvu hrvatske države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara