Čović: Vlast u BiH bez HDZ-a nemoguća, a bez Dodika neozbiljna

Foto: FAH

PREDSJEDNIK HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u utorak da se bez HDZ-a BiH neće moći uspostaviti vlast ni na jednoj razini u Bosni i Hercegovini koja bi funkcionirala upozoravajući pritom kako bi bilo pogrešno eliminirati SNSD Milorada Dodika iz državnog Vijeća ministara ako on uspostavi vlast u Republici Srpskoj jer bi se na taj način zaustavile reforme i europski put zemlje.

Na konferenciji za novinare u Mostaru Čović je upozorio kako se pri uspostavi vlasti nakon nedjeljnog dogovora između SDA, Demokratske fronte i stranaka iz Republike Srpske koje okuplja Srpska demokratska stranka o državnoj vlasti krenulo pogrešnim putem. Zbog složenih mehanizama popunjavanja entitetskih parlamenata, jer se iz županija biraju izaslanici gornjeg nacionalno koncipiranog Doma naroda Federacije BiH, a iz kojega se pak bira državni Dom naroda, sada je nemoguće utvrditi koja od stranaka ima veći broj zastupnika i utjecaj.

Nemoguće formirati vlast bez HDZ-a

Čović je na konferenciji za novine ustvrdio da njegova stranka ima dominatnu poziciju među Hrvatima nakon posljednjih izbora koja je nezaobilazna.

"Nemoguće je bez HDZ-a formirati vlast na bilo kojoj razini u BiH. To je rezultat izbora. A oni koji misle da je to moguće, neka se igraju matematikama", rekao je Čović u izjavi u središnjici HDZ-a BiH.

Čelnici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte Željka Komšića i koalicije iz Republike Srpske koju predvodi SDS usuglasili su i u nedjelju potpisali dokument o zajedničkim načelima uspostave državne vlasti, iz koje su time isključili SNSD Milorada Dodika, te pozvali HDZ BiH da im se priključi kao legitimni predstavnik Hrvata.

Neozbiljno formirati vlast bez Dodika

Čović je izrazio razočarenje što je sporazum potpisan bez političkih predstavnika Hrvata, dok je Dodik poručio da će SDA ovim potezom destabilizirati BiH budući je odlučio arbitrirati među srpskim strankama u Republici Srpskoj gdje je na izborima pobijedila koalicija koju predvodi njegova stranka SNSD. Čović smatra kako bi bilo pogrešno zaobići Dodika ukoliko koalicija koju predvodi uspostavi novu entitetsku vladu.

"Ako gospodin Dodik bude imao vlast u Republici Srpskoj, onda je neozbiljno formirati državnu vlast bez njega. Time jednostavno spriječavamo da BiH povedemo u pravome smjeru, put Europske unije", pojasnio je Čović.

Upitan da prokomentira poziv HDZ-u BiH i strankama HNS-a da se priključi sporazumu koji je potpisan u nedjelju Čović je rekao da grupaciji stranaka HNS-a koje su uvjerljivo slavile među Hrvatima pripada hrvatska kvota u vlasti, te da ih nitko na to ne treba pozivati. Pri tome je izrazio očekivanje da će inzistirati na tome da programska opredjeljenja koje ima njegova stranka budu uvrštena u zajednički dokument oko budućih vlasti u Federaciji i državi BiH.

Čović: Ciljamo na izmjene izbornog zakona

"Na vanjskom planu to je kandidacijski status s EU već u idućoj godini. Ne vidim nikakav razlog da mi 2016. ne budemo imali isti status prema Europskoj uniji kao naši istočni susjedi. Naš prioritet na unutarnjem planu je izborni zakon. Ono što sada imamo je neustavno, a s druge višestruko diskriminirajuće, i to ne samo prema Hrvatima", pojasnio je Čović.

On je najavio da će krajem ovoga tjedna izaslanstvo HDZ-a BiH razgovarati sa čelništvom Stranke demokratske akcije kako bi se dogovorili oko uspostave vlasti.

Potvrdio je i da će prisegnuti za hrvatskog člana BiH Predsjedništva 17. studenog zajedno s bošnjačkim Bakirom Izetbegovićem i srpskim članom državnog vrha Mladenom Ivanićem, koji su izabrani na općim izborima u BiH 12. listopada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara