Čović sve najbolje o razgovorima s hrvatskim čelnicima: Nije bilo pritiska

Foto: FAH

PREDSJEDNIK HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da tijekom odvojenih susreta koje je u četvrtak u Zagrebu imao sa čelnim ljudima hrvatske države nije imao pritisaka oko izbora partnera pri uspostavi vlasti u BiH nakon nedavno održanih izbora, objavili su mediji u Mostaru.

Ured predsjednika objavio je da je predsjednik Ivo Josipović razgovarao sa Čovićem, koji je pak ustvrdio da se susreo i s premijerom Zoranom Milanovićem, predsjednikom Sabora Josipom Lekom i šefom oporbe Tomislavom Karamarkom koji su mu čestitali na pobjedi na izborima i podržali oko inicijative za što bržom uspostavom vlasti.

"Svi razgovori su bili prijateljski i na četiri različite lokacije smo tako govorili. Nije bilo drugih tema, a pogotovu pritisaka na bilo koji način", rekao je Čović na konferenciji za novinare upitan je li bilo pritisaka da se SNSD Milorada Dodika isključi iz vlasti.

Čelnik SDA Bakir Izetbegović izjavio je za Federalnu televiziju (FTV) da vjeruje kako je Zagreb poručio Čoviću da Dodik nije dobar partner smatrajući ga odgovornim za blokade BiH te pri tome istaknuo da i predsjednik HDZ-a Karamarko ima kritičan stav o srpskom čelniku u BiH.

Čović je rekao da su mu predstavnici vlasti u Zagrebu čestitali na izbornoj pobjedi te izrazili potporu za rad.

Čović sa Strankom demokratske akcije

Upitan o sastanku sa Strankom demokratske akcije, s kojima se izaslanstvo HDZ-a danas susreće u Mostaru, Čović je rekao kako očekuje prijateljske razgovore na kojima će se dogovoriti dinamika uspostave vlasti. Pri tome se zauzeo da se vlast uspostavlja od županija, preko entiteta i države, te da je čine stranke pobjednice među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima.

Pri tome je odbacio optužbe stranaka iz Sarajeva da ima određene obveze prema SNSD-u i Miloradu Dodiku, pojašnjavajući da je jedino odgovoran prema svojim biračima. "Jedino što imamo kao obvezu jest hrvatski narod, HNS i HDZ BiH. Ja želim da se pri uspostavi vlasti poštuje narodni legitimitet i legalitet. Nisam ja taj koji bira predstavnike srpske ili bošnjačke predstavnike u vlasti", rekao je Čović.

"Očekujemo brzu uspostavu vlasti i europski put"

Uz to je pozvao političke čelnike iz Sarajeva da ne stvaraju krizu.

"Naša su očekivanja brza uspostava vlasti i europski put. Tu svi u HDZ-u imaju najboljeg partnera", rekao je Čović. On je međutim odbacio mogućnost da prihvati dokument u kojemu neće biti sadržane hrvatske programske smjernice a koji su potpisali predstavnici SDA, Demokratske fronte i stranaka iz Republike Srpske koje predvodi Srpska demokratska stranka.

"Ne vjerujem da netko očekuje da potpisujem tuđe smjernice, nego želimo imati jasno smjernice u kojima će biti i načela Hrvatskog narodnog sabora", rekao je Čović. Predsjednik SDA Izetbegović izjavio je u petak kako očekuje da se HDZ BiH priključi strankama koje su potpisale sporazum u Sarajevu poručujući da se Hrvatima koji inzistiraju na hrvatskom entitetu, RTV kanalu, izbornoj jedinici ili zasebnom obrazovanju neće izaći u susret.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara