Crkva: Razni surogati umjetne oplodnje su moralno i zakonski neprihvatljivi

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

VLADA je u Sabor ovog tjedna uputila konačnu verziju Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji. Resorni ministar Rajko Ostojić naglasio je kako Zakon omogućava optimalno liječenje i svima daje mogućnost izbora. No, stav Crkve po pitanju umjetne oplodnje je jasan - Zakonu se oštro protive jer smatraju da je u suprotnosti s moralnim naukom, a kako bi spriječili njegovo donošenje najavljuju i kako su spremni tražiti raspisivanje referenduma!

"Razni surogati umjetne oplodnje s mnoštvom svojih negativnosti moralno su neprihvatljivi. Budući da zakon mora biti moralan, čuvar vrednota, inače je nezakonje, ti su surogati i zakonski neprihvatljivi", rekao je pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić.

Građanska inicijativa "I ja sam bio embrij" i udruga "Vigilare" danas su na Kaptolu organizirali konferenciju za medije na temu spomenutog prijedloga Zakona o medicinskoj pomognutoj oplodnji, kojeg smatraju "nepoštivanjem znanosti i demokracije".

"Ovoj vlast očito ništa ne znači što je već više od 130.000 građana potpisalo Deklaraciju protiv donošenja ovakvog prijedloga Zakona od MPO"

Na konferenciji su kao sudionici bili najavljeni voditelj građanske inicijative "I ja sam bio embrij" Krešimir Miletić, pomoćni zagrebački biskup i profesor bioetike mons. Valentin Pozaić, predstavnik islamske vjerske zajednice, ginekolog iz Petrove bolnice prof. dr. Ante Čorušić, saborski zastupnik HDZ-a Davor Stier, saborska zastupnica HSP-a dr. A. Starčević Ruža Tomašić te predstavnik HDSSB-a.

"Zakon o ovom, s mnogih aspekata, izrazitom važnom pitanju Vlada želi donijeti u zadnji tjedan i zadnjih dana rada Sabora prije ljetne stanke - i to kad je već mnogo građana na godišnjim odmorima. Potvrda je to činjenice da ova vlast ne želi javnu raspravu o ovom i drugim pitanjima koja se dotiču života, braka i obitelji. Aktualna vlast ne želi čuti da se većina građana u Hrvatskoj, među kojima brojni stručnjaci i znanstvenici, protivi ovakvom zakonu koji gazi temeljna ljudska prava, od kojih je prvo pravo na život od začeća. Ovoj vlast očito ništa ne znači što je već više od 130.000 građana potpisalo Deklaraciju protiv donošenja ovakvog prijedloga Zakona od MPO", poručili su uoči današnje konferencije iz Građanske inicijative "I ja sam bio embrij".

"Građanska inicijativa `I ja sam bio embrij` je vrlo zabrinuta zbog niske razine dijaloga od strane ministra zdravlja i Vlade predvođene Zoranom Milanovićem te njihove spremnosti na poštivanje znanstvenih činjenica kao i demokratske volje hrvatskih građana. Inicijativa neće ustuknuti pred ovim iskazom moći i koristit će sva demokratska sredstva kako bi stala u obranu dostojanstva djece i protiv političke bahatosti vladajuće garniture", dodaju.

"Zar je zaista potrebno ići do referenduma čiji će trošak iznositi jednako koliko i godišnji budžet provedbe ovakvog lošeg zakona?"

"Ako Sabor potvrdi Zakon o medicinskoj pomognutoj oplodnji, u rujnu krećemo u prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma", poručili su iz Građanske inicijative `I ja sam bio embrij`. Smatraju da se vladajući oglušuju na mišljenje 130 tisuća građana koji su potpisali peticiju protiv tog Zakona.

"Zar je zaista potrebno ići do referenduma čiji će trošak iznositi jednako koliko i godišnji budžet provedbe ovakvog lošeg zakona? Ali, odgovornost za to je isključivo na ovoj Vladi, na gospodinu Milanoviću i na gospodinu Rajku Ostojiću", rekao je voditelj inicijative Krešimir Miletić.

"Stav ove Vlade Zorana Milanovića i Ratka Čačića p pitanju života kakav je. Premijer će vjerojatno i za ovaj zakon reći da je etički neutralan. Za nas ipak pravo svakog ljudskog bića na život je ustavna kategorija", istaknuo je HDZ-ov Davor Stier.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara