Crkva pred izazovima: "Homoseksualci imaju kvalitete koje mogu ponuditi kršćanskoj zajednici"

Foto: Shutterstock

JEDAN vatikanski dužnosnik u ponedjeljak je neobično otvoreno progovorio o pravima homoseksualnih osoba i podupro je priznanje istospolnog partnerstva pod uvjetom da se jasno razlikuje od heteroseksualnog braka.

"Crkva je protiv upotrebe iste terminologije" za homoseksualne i heteroseksualne zajednice, rekao je msgr. Bruno Forte u razgovoru s novinarima.

"Jasno je da ljudi koji sudjeluju u različitim doživljajima imaju prava koja treba zaštititi", dodao je u vezi s homoseksualnim parovima.

Forte: Važno izbjeći izjednačavanje

"Važno je izbjeći otvoreno, čak i semantičko izjednačavanje, ali očito da to nipošto ne znači da bismo zato smjeli isključiti moguće kodificiranje prava koja se mogu dati ljudima koji žive u homoseksualnoj zajednici", rekao je. "Držim da je to pitanje pristojnosti i poštovanja nečijega dostojanstva".

Forte je tajnik sinode, posebnoga sastanka 191 biskupa koji od 5. do 19. listopada s drugim visokim svećenicima razgovaraju o tome kako sa suvremenim životom uskladiti učenje Katoličke Crkve o pitanjima braka, rastave i homoseksualnosti.

U ponedjeljak je objavljen sažetak prvoga tjedna tih rasprava.

Erdo: Potreba za hrabrim pastoralnim izborima

"Ono što je jasno odzvanjalo... Jest potreba za hrabrim pastoralnim izborima", rekao je kardinal Peter Erdo u izvješću o prvom tjednu sinode. Erdo je kazao da su konzervativni i progresivniji kardinali žustro rapravljali o "ublažavanju" stajališta prema zabrani pričešćivanja parova koji su se nakon rastave ponovo vjenčali. Također je kazao da su neki kardinali govorili u korist "dostupnijeg i fleksibilnijeg" procesa poništenja vjerskog braka.

Govoreći o izvanbračnim zajednicama, biskupi i kardinali su priznali da je danas za mnoge parove "vjenčanje luksuz", ističući "egzistencijalnu nesigurnost" kao važan čimbenik u porastu nevjenčanih parova. Također su istaknuli da se i u tim obiteljima gaje "autentične obiteljske vrijednosti".

Po pitanju homoseksualaca Erdo je rekao da je Katolička Crkva suočena s izazovom da prihvati "kvalitetu koju mogu ponuditi kršćanskoj zajednici... ne dovodeći u pitanje katoličku doktrinu o obitelji i braku".

Uskoro nacrt zaključnog dokumenta

Nakon opće rasprave prošlog tjedna, biskupi i kardinali bi se tijekom idućih nekoliko dana trebali sastajati u radnim skupinama kako bi donijeli nacrt zaključnog dokumenta. Dokument bi se trebao objaviti u subotu i trebao bi poslužiti kao temelj drugoj sinodi za godinu dana na kojoj bi se predložile reforme i dale na konačno odobrenje papi Franji.

Sinoda završava u nedjelju beatifikacijom Pavla VI., koji je kao papa od 1963. do 1978. ostao zapamćen po predsjedanju reformističkim Drugim vatikanskim koncilom, ali i odbacivanju svih umjetnih sredstava za kontrolu začeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara