Crna kutija potvrdila da je malezijski avion oboren projektilom: Istražitelji odustali od današnje istrage

Crna kutija potvrdila da je malezijski avion oboren projektilom: Istražitelji odustali od današnje istrage

Foto: Hina

NEOBJAVLJENI podaci iz crne kutije malezijskog aviona koji je srušen iznad Ukrajine pokazuju da je avion pao zbog toga što je više puta pogođen šrapnelima uzrokovanima eksplozijom projektila.

"Projektil je napravio ono za što je dizajniran - za rušenje aviona", rekao je europski dužnosnik za zračnu sigurnost za CBS News. Podaci zabilježeni u crnoj kutiji upućuju na "veliku eksplozivnu dekompresiju". Radi se o neslužbenim podacima, crna kutija poslana je na detaljnu analizu u London.

Zbog sukoba stručnjaci odustali od obilaska mjesta pada MH17

Međunarodni stručnjaci odustali su u nedjelju od planiranog obilaska mjesta pada malezijskog zrakoplova na istoku Ukrajine zbog sukoba između proruskih pobunjenika i ukrajinskih vojnika u tom području, objavio je voditelj promatračke misije OESS-a. "Čuli smo da su sukobi nastavljeni. Ne možemo preuzeti taj rizik", rekao je novinarima Alexander Hug, zamjenik voditelja promatračke misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Topnička vatra čula se kilometar do mjesta nesreće i vidio se crni dim, javio je fotograf agencije France presse koji je vidio ljude kako bježe. Obližnja kontrolna točka napuštena je. "Stanje sigurnosti na putu prema mjestu nesreće i na samoj lokaciji neprihvatljivo je za nenaoružanu promatračku misiju", istaknuo je Hug u društvu nizozemskih i australskih stručnjaka.

"Sukobi na tom području vrlo će vjerojatno utjecati na mjesto nesreće", dodao je.

Malezijski premijer: Ruski separatisti dopustili dolazak međunarodne policije na mjesto pada aviona

Malezijski premijer Najib Razak ranije u nedjelju je kazao da je postignut dogovor s proruskim separatistima u Ukrajini da se međunarodnoj policiji omogući pristup mjestu pada malezijskog zrakoplova kako bi istražitelji utvrdili okolnosti te nesreće.

Dogovor s vođom separatista Aleksandrom Borodajom, stoji u priopćenju ureda premijera, "omogućit će zaštitu međunarodnih istražitelja" prilikom prikupljanja preostalih posmrtnih ostataka i utvrđivanja uzroka pada zrakoplova. "Nadam se da će dogovor s Borodajom omogućiti sigurnost na terenu kako bi međunarodni istražitelji mogli obaviti svoj posao", dodaje se u priopćenju premijera Najiba.

Obećanje vođe separatista, kako se javlja s terena, nije održano

Deset dana nakon pada zrakoplova Boeing 777 kompanije Malaysia Airlines na letu od Amsterdama do Kuale Lumpura s 298 osoba, ostaci tijela i dijelovi aviona te predmeti još su raštrkani na mjestu nesreće na koje su inspektori imali ograničen pristup.

Na mjesto nesreće trebalo je stići u nedjelju trideset stručnjaka sudske medicine iz Nizozemske i Australije kao i nenaoružani policajci iz tih zemalja, no odustali su iz sigurnosnih razloga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara