Crveni alarm na Jadranu: U Splitu kod Marjana nasukana dva broda, treći pluta prema Čiovu

Crveni alarm na Jadranu: U Splitu kod Marjana nasukana dva broda, treći pluta prema Čiovu

Foto: Hina, Crometeo, meteoalarm.eu, čitatelji Indexa

BRODOVI Krka i Orebić nasukali su se na Prvoj vodi na sjevernoj strani Marjana. Bili su na vezu u Svetom Kaji bez posade. Orkanska bura odbacila je ih sa privezišta na suprotnu stranu Kaštelanskog zaljeva. Splitski lučki kapetan Davor Vidan kaže kako su se brodovi nasukali oko 15 sati. Čeka se da padne bura kako bi se oduskali. Treći brod pluta prema Čiovu.

Zbog orkanske bure zatvoren je za promet Paški most, u gradu Pagu bura je okrenula parkirani automobil kod crkve sv. Jurja i u more je pobacala plastične eko kontejnere, a oko 9.30 sati nestalo je električne energije. Orkanska bura posla je dala i vatrogascima. U gradu Zadru pola sata iza ponoći pripadnici javne vatrogsne postrojbe (JVP) Zadar uklanjali su stablo koje je palo u Kožinu, a jutros su na prometnici u Biogradu također morali uklanjati srušeno stablo.

> Bura izazvala kaos u Rijeci: Uništena fasada POS-ove zgrade, jedna škola evakuirana

> Imate li fotografije vremenskih (ne)prilika u vašem gradu, mjestu šaljite nam ih na foto@index.hr (navedite vrijeme i mjesto fotografiranja te ime autora)

Bura prevrnula kamion na brzoj cesti Solin - Klis, zbog pada signalizacije zatvoren tunel Sveti Ilija

Nešto prije 11 sati, navjerojatnije uslijed jakog udara bure, prevrnulo se teretno vozilo na brzoj cesti Solin - Klis. Pet minuta iza prevrtanja vozila, prometnica je iz smjera Klisa prema Solinu zatvorena za sav promet. Uzrok prevrtanja trebao bi se doznati nakon ocevida. U splitsku je bolnicu prevezen vozač.

Zatvoren je i tunel Sveti Ilija, i to zbog pada prometne signalizacije.

I u Rijeci problemi. Od jačine vjetra leti fasada na novim POS-ovim zgradama, a odletio je i krov osnovne škole Jelenje-Dražice u Dražicama zbog cega su djeca evakuirana. Na Kukuljanovom od jačine udara vjetra prevrnuo se kamion.

 

Makarska: Bura oštetila kioske, reklamne panoe, tende...

U Makarskoj su udari bure prelazili 130 km/h, a u Podstrani su interventne ekipe morale ukloniti slomljeni elektricni stup, javlja RTL.

Kišno nevrijeme praceno vrlo jakim vjetrom zahvatilo je u cetvrtka ujutro Makarsko primorje, bura puše prosjecnom brzinom od 70-tak, a s orkanskim udarima i više od 140 kilometara na sat.
U zadnjih 12 sati palo je 17 litara kiše po metru cetvornom.

 

Zbog olujnog vjetra od jutros su u prekidu trajektne linije Makarska - Sumartin na otoku Braču i Drvenik – Sućuraj na otoku Hvaru.

Bura je prouzročila prekid prometa do srednjedalmatinskih otoka. Popodne je iz Splita isplovio jedino trajekt Lastovo za Korčulu i Lastovo, dok je otkazana linija prema Visu u 18.30 sati. U luci su ostali i trajekti za Brač i Šoltu. Koordinator plovnog područja Jadrolinije Ante Mrvica kaže da će možda imati još jednu liniju za Supetar.

Inače, jutros je problema imao i trajekt Tin Ujević na putu za Stari Grad na Hvaru. Zbog jakog vjetra kasnio je 45 minuta. Nije isplovio natrag za Split.

Bura je također, prema informaciji Gradskog centra Osejava u Makarskoj, pričinila manje štete u gradu na prometnim znacima, kioscima, reklamnim panoima i tendama.

Na najvišem biokovskim vrhu Svetom Juri od sinoc pada snijeg, doznaje se od dežurnog tehnicara na odašiljacu HRT na Biokovu. Temperatura se spustila na minus 5,5 stupnjeva Celzija, visina snijega je tridesetak centimetara, a u nanosima i do pola metra.

Ceste na cijelom Primorju su mokre i skliske pa se vozacima preporucuje oprezna vožnja posebice kod svetišta Vepric nedaleko Makarske, na državnoj cesti D8 kod Baškog Polja te na brzoj prometnici od Baškog Polja do južnog ulaza u tunel Sveti Ilija u Bastu zbog mogućih jakih bočnih udara vjetra.

Urušio se krov Dalmexa, Gornja Podstrana bez struje

Na Trgovačko-transportnom terminalu Split urušio se dio krova tvrtke Dalmex, dok je na području Gornje Podstrane u prekidu opskrba električne energije, javlja RTL.

U Jasenicama su izmjereni udari bure od 200 km/h, a bura slična jačine puše i na paškom i krčkom mostu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ipak, najjači udari bure očekuju se u večernjim satima.

Zbog nevremena bez struje oko 16 tisuća građana

Po podacima HEP-a od oko 16 sati, u Splitsko-dalmatinskoj županije bez električne energije ostala su mjesta na širem području Sinja i trenutno je tamo bez struje oko 1800 kupaca.

Na području Splita i okolice trenutno su bez električne energije mjesta Sveti Martin, Mutogras i Gornje Podstrane, ukupno oko 1000 korisnika, a na širem području Omiša je bez struje oko 2000 kupaca u mjestima Srinjine, Donje Sitno, Gornje Sitno, Dubrava, Orij, Mali Rat, Sumpetar, Suhi potok, Krilo Jesenice, Bajnice i Jesenice.

Orkanska bura izaziva velike probleme i na području Zadarske županije gdje je bez napajanja trenutno 8500 korisnika na otoku Pagu, oko 1500 njih na području Privlake te oko 400 na području Obrovca i Benkovca.

Na području Ličko-senjske županije, gdje ima problema i sa snijegom, bez električne energije je trenutno oko 1100 korisnika u pojedinim mjestima na širem području Senja, Karlobaga, Plitvičkih jezera, Gračaca, Brinja te Otočca.

"Radnici HEP-a su od ranih jutarnjih sati na terenu i otklanjaju kvarove, ali je zbog orkanskih udara bure na pojedinim područjima za sada nemoguće pristupit lokacijama kvarova", kažu u HEP-u u kojem, s obzirom na nepredvidive vremenske uvjete koji i dalje traju na spomenutim područjima, kupce mole za razumijevanje.

Kakvo vrijeme čeka Hrvatsku

Oblačno, vjetrovito i hladno. U Dalmaciji se očekuje obilnija kiša, a u gorskim krajevima snijeg. U Slavoniji te u unutrašnjosti Dalmacije oborine na granici kiše i snijega, a više suha vremena na sjeverozapadu te na sjevernom Jadranu.

Temperatura u unutrašnjosti od 0 do 6, na Jadranu od 6 na sjeveru do 14 Celzijevih stupnjeva na jugu.

Ciklona Rea donijela buru, snijeg i obilnu kišu

Ciklona Rea nadvila se nad Hrvatsku. U sjevernim kopnenim krajevima vrijeme je uglavnom suho i vjetrovito. U Slavoniji se predviđaju oborine, s mjestimicnom kišom i susnježicom, a u Lici i Gorskom kotaru snijegom. U Splitu puše olujna bura s orkanskim udarima, a južnije od Pelješca i dalje puše jugo.

Ciklona Rea donijela je prvu marcanu buru, a s njom i pad temperatura zraka.

Najjaca bura puhat ce podno Velebita i u Dalmaciji te bi po snazi prestici orkansku buru s pocetka veljace, kada je zabilježen slucaj rušenja fasade u Splitu. Nadolazeca bura mjestimice ce lomiti grane i elektricne stupove, cupati stabla, oštetiti pokoji krov te nositi kontejnere, javlja Crometeo.

DHMZ je unutar MeteoAlarma izdao upozorenje za sljedeca dva dana, za Jadran je tako izdano crveno upozorenje, najveci stupanj meteo upozorenja.

"Iako ovakve vremenske prilike nisu neuobicajena pojava za ožujak, zbog moguceg utjecaja na obavljanje svakodnevnih poslova kao i zbog ocekivanih teškoca u prometu te mogucih materijalnih šteta potrebno je upozoriti na iste.", porucuju prognosticari DHMZ-a.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara