Čuljak Milanoviću: Ako po ovoj cijeni prodate Croatia osiguranje, tužit ćemo vas!

Čuljak Milanoviću: Ako po ovoj cijeni prodate Croatia osiguranje, tužit ćemo vas!

Foto: Hina

SABOR je aktualnim prijepodnevom započeo novu sjednicu. Bit će to prilika da oporbeni zastupnici pitanjima izrešetaju premijera i članove Vlade. Očekuje se da Sabor dvotrećinskom većinom na ovoj sjednici izmijeni Ustav.

Obzirom na posljednja burna događanja oko referenduma, dvojezičnosti, ekonomske situacije, očekuje se burno saborsko prijepodne kojim počinje deseta sjednica.

Milanović: Nije u redu nametati Saboru obavezu da pita bilo koga osim sebe i građana

Jadranka Kosor istaknula je na aktualnom prijepodnevu da raste podijeljenost u društvu za što je dokaz Vukovar i referendum, te da je gospodarsko stanje sve gore, a nezaposlenost sve veća. Njeno pitanje bilo je hoće li pozvati MMF u Hrvatsku. Premijer Zoran Milanović je spočitao Kosor što postavlja to pitanje jer za njeno vrijeme nisu provođene reforme.

"MMF u ovom trenutku nije opcija. Prekomjerni deficit je nužnost. Tu ćemo u razgovorima s Europskom komisijom vidjeti što još možemo učiniti, a da socijalno-društveno tkanje naše zemlje održimo, da ga ne ugrozimo jer ste i sami govorili o tome da je situacija nesnosna i teška", rekao je Milanović.

Odgovorio je i na tvrdnju Jadranke Kosor da svojim stranačkim kolegama u Saboru nije dopustio da glasuju za slanje referendumskog pitanja na ocjenu Ustavnom sudu.

"Nametati Saboru obavezu da pita bilo koga osim sebe i hrvatskih građana što piše u Ustavu po meni nije u redu, ali možete odlučiti i drugačije. Nadam se da će izmjene Ustava, na kojima radimo i o kojima razgovaramo, voditi u tom pravcu - uputiti građane već u ranoj fazi inicijative direktno na Ustavni sud, a ne dovoditi u korelaciju Sabor i Ustavni sud, da Sabor pita Ustavni sud je li nešto u skladu s Ustavom", izjavio je Milanović.

"Mislim da sve institucije moraju koristiti svoje mogućnosti, pogotovo kada se radi o tako osjetljivom pitanju i činjenici da ćemo izaći na referendum, kako sada stvari stoje, i da za to Vlada mora osigurati proračunska sredstva", odgovorila je premijeru Jadranka Kosor.

HDZ-ov Josip Borić također je istaknuo tešku gospodarsku situaciju, dodao je da je Vlada povećala PDV i trošarine te upitao koliko novca će Vlada građanima uzeti iz džepa u četiri godine mandata.

"Opet mislim da nije korektno da o uzimanju iz džepa govorite vi, kad smo već kod uzimanja iz džepa. Manimo se takve demagogije. Situacija je teška, neke brojke su lošije, neke su bolje, a za sljedeću godinu je prognoziran gospodarski rast. Rekao bih pet godina prekrasno", rekao je Milanović.

"Ja sam vas pitao jedno čisto ekonomsko pitanje, a vi ste, u svom stilu, odmah krenuli na ideologiju", replicirao je Borić.

Jovanović: HDZ je stranka koja je rastočila Hrvatsku

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta iskoristio je pitanje na saborskom aktualnom prijepodnevu kako bi se okomio na HDZ.

"Kao što sam i dokazao da je vaša stranka, stranka koja je rastočila Hrvatsku i danas zbog toga što je opljačkala Hrvatsku, a predsjednik vaše stranke koji je bio šef tajnih službi, ništa nije vidio, ništa nije čuo i ništa nije znao, to je mantra u HGK, u HDZ. Hrvatska je opljačkana U ime obitelji HDZ, U ime obitelji Sanader, U ime obitelji Vidošević i U ime ostalih obitelji", rekao je Jovanović.

Milanović: Osobne iskaznice nikome neće biti oduzete

Osobne iskaznice nikome neće biti oduzete, a što će pisati na njima i kako se regulira institut prebivališta drugo je pitanje te nije usmjereno ni protiv koga, rekao je danas premijer Zoran Milanović na saborskom aktualnom prijepodnevu upitan o Zakonu o prebivalištu.

Na pitanje HDZ-ovog Ilije Filipovića o tome kako Hrvati izvan Hrvatske prijetećima drže mnoge odredbe Zakona o prebivalištu zbog policijskih provjera i nadzora građana 'dolaze li i kada u svoje stanove i kuće u Hrvatskoj', Milanović je odgovorio protupitanjem: „Što da odgovorim ljudima u Vukovaru koji traže da policija provjerava status prebivališta lokalnih građana srpske nacionalnosti, da ide od kuće do kuće i provjerava tko gdje živi. Da kažem da ili ne? Kako da se postavim u tom slučaju?“, rekao je Milanović.

To su, ocijenio je, dvije posve identične stvari.

„Ako netko vara državu i daje krive podatke odgovarat će kad tad, bez obzira bio on Hrvat, Srbin ili nešto drugo“, naglasio je premijer Milanović.

Saborski zastupnik HDSSB-a Dinko Burić upitao je hoće li članarina u EU biti veća od sredstava koje bi Hrvatska trebala povući iz fondova EU, a premijer Milanović odgovorio mu je kako je moguće da u ovoj godini dođe do „određenog disbalansa između članarine i realiziranih sredstava“. No, poručio je i kako u idućoj godini do toga neće doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upitan zašto se kasni s donošenjem strateških dokumenata o kojima ovisi povlačenje sredstava iz fondova EU, premijer Milanović je kazao kako država nikome ne stoji na putu.

„Mislim da smo dobro organizirani, a što se tiče lokalne razine tu će ovisiti o vama. Što se tiče onoga što država ugovara, kao što su željeznice, ja tvrdim da će rezultata biti, a kada je riječ o Pelješkom mostu vidjet ćemo krajem ovog mjeseca kada definitivno dobivamo studiju i vidjet ćemo hoće li to biti financirano na način na koji želimo“, rekao je premijer zastupniku Buriću.

Poručio mu je i kako je država partner, a mjerilo uspješnosti ovisiti će i o Vladi i o gradonačelnicima koji vode svoje sredine.

„Nećem biti mentori ali pomoći ćemo koliko možemo“, kazao je Milanović.

Miljenić: Iznenađujuće je što nema prijava za neisplatu

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović osvrnula se na saborskom aktualcu na kazneno djelo neisplate plaće zbog čega je rekordno postavljen pa smijenjen v.d. direktora HGK Darko Petričević. Nadovezao se ministar pravosuđa Orsat Miljenić koji je istaknuo da je iznenađujuće što nema prijava za neisplatu...

"Naš stvarni problem je tamo gdje nema novca. Tu vam ne pomaže ni ovrha ni kaznena odgovornost do kraja. Kaznena odgovornost ima jednu prednost jer ide na osobno, znači i kada nema novca da se radnik može naplatiti, kroz kaznenu odgovornost se može izvršiti jedna vrsta prisile. Taj problem će postojati ubuduće. Mi smo stvorili cijeli zakonodavni okvir, ali on će uvijek postojati dok bude nedostatak novca u sustavu", rekao je Miljenić.

Čuljak Milanoviću: Ako po ovoj cijeni prodate CO, tužit ćemo vas

HDZ-ov zastupnik Tomislav Čuljak ustvrdio je danas da bi prodaja Croatia osiguranja za 121 milijun eura državni proračun oštetila za 3,4 milijarde kuna, te najavio da će proda li se CO tako, kazneno prijaviti sve koji budu sudjelovali u prodaji.

Čuljak je, tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, upitao premijera Zorana Milanovića "zašto prodaje Croatia osiguranje po cijeni koja je nekoliko puta manja od tržišne i je li svjestan po kojoj cijeni 'Uniqa' kupuje 'Basler osiguranje Hrvatska'".

"Ovog drugog nisam svjestan jer nisam burzovni analitičar, a ovog prvog sam itekako svjestan. Naime, postoji samo jedna cijena - ona koju je netko spreman platiti", odgovorio je Milanović.

Naglasio je da Vlada vjeruje da Croatia osiguranje ima vrijednost, što, kaže, pokazuje i interes ozbiljnih ponuditelja.

Objasnio je da CO, iako je u pretežitom vlasništvu države, posluje u uvjetima konkurencije te da mu treba jak partner.

"To je sve. Koliko će bitI spremni platiti to će pokazatI tržište. Ukoliko na kraju ne budemo s tim zadovoljni, možemo se i povući. Ali ljudima ne bi trebali prodavali prazne priče", poručio je Milanović.

Čuljak mu je na to uzvratio da će se 'Basler osiguranje', sa samo četiri posto tržišnog udjela i koje posluje s gubitkom, prodati za 70 milijuna eura.

"U isto vrijeme, za Croatia osiguranje, koje drži čak 33 posto tržišnog udjela i iz godine u godinu ostvaruje dobit, vi ste spremni prihvatiti ponudu od 121 milijuna eura", rekao je Čuljak. Izračunao je da bi cijena CO po kriterijima po kojima se procjenjuje 'Basler' vrijedila 566 milijuna eura.

"Za pretpostaviti je, stoga, da ćete ovakvom prodajom, ako i dalje na njoj inzistirate, državnom proračunu napraviti štetu od oko 3,4 milijarde kuna. Od vas, kao predsjednika hrvatske Vlade, očekuje se da spriječite ovu prodaju po toj cijeni i na način kako je proveden postupak i procjena tvrtke Croatia osiguranje. U suprotnom, možete očekivati kaznenu prijavu protiv svih onih koji će sudjelovati u procesu prodaje Croatia osiguranja na ovakav način i s ovakvom procjenom, koja nije tržišna", poručio je Čuljak premijeru.

Na pitanje HDZ-ovog zastupnika Josipa Borića koliko vladajući još planiraju uzeti građanima iz džepa do kraja svoga mandata, Milanović je uzvratio da "nije korektno da baš HDZ-ovci govore o uzimanju iz džepa".

Govoreći o proceduri prekomjernog deficita, Milanović je rekao da su tome bile podvrgnute sve članice EU.

"Mi iz te procedure realno možemo izaći za dvije do tri godine, no te tri godine ne moraju biti godine užasa i teškog odricanja, ali moraju biti nastavak politike suočavanja s činjenicama. Ići ćemo za time da građani, kada su u pitanju javne usluge i javne službe, imaju istu ili čak uz isti novac i višu kvalitetu usluge", obećao je Milanović, te dodao kako će uspjeh tog posla ovisiti i o oporbi.

U tri godine prošlog saziva, SDP je imao 36 zakonskih prijedloga, kazao je Milanović dodavši kako je usporedbe radi u tri godine mandata HDZ imao tri zakonska prijedloga.

"Jedan je odmah povukao. Od dva koji su ostali jedan je sadržan u jednoj jedinoj rečenici da se stavlja izvan snage jedan Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji jer sadržaj zakona prestaje važiti te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o obavezama i pravima državnih dužnosnika", rekao je.

"Vi radite na način koji ste sami odabrali i građani će ocijeniti tko je u pravu", poručio je premijer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara