Cvetojević: Hrvati imaju poduzetničkog duha i to pokazuju kada odu izvan Hrvatske

Cvetojević: Hrvati imaju poduzetničkog duha i to pokazuju kada odu izvan Hrvatske

Screenshot: N1

PODUZETNIK Saša Cvetojević i predsjednik Nezavisnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti Vilim Ribić gostovali su u emisiji Pressing N1 televizije gdje su se osvrnuli na Sirize u Grčkoj. Usporedili su i grčku situaciju s Hrvatskom, ali i Europskom unijom.

Ribić je kazao kako je Europskoj uniji "silno potrebna promjena ekonomske paradigme". Euro je nazvao "nakaznim instrumentom koji ne može postojati bez monetarne i političke unije" te da Euro "traži drugi okvir".

Cvetojević je kazao kako je stvarnost u Grčkoj "nešto gdje bismo i mi mogli završiti" te je kazao da se u Grčkoj "u stvarnosti želi socijalizam".

"U sustavu gdje se sve stišće, neću trošiti, ali neću ni investirati"

Ribić pak smatra da su Grci imali "prevelika socijalna prava" te da su se previše bazirali na turizmu. Ribić smatra da Hrvatska iz krize ne može izaći rezanjem.

"U sustavu gdje se sve stišće, neću trošiti, ali neću ni investirati", objasnio je Ribić u emisiji Pressing N1 televizije.

Cvetojević smatra da bi trebali povećati potrošnju da otvorimo vrata investicijama.

"Potrošnja će doći kad popustimo okove koje 20 godina stežemo", kazao je Cvetojević i dodao da su "ljudi u javnom sektoru potlačeni te da se javna uprava 20 godina uništava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ribić je dodao da bi država "trebala stvoriti pretpostavke za posao tako da stimulira investicije, da stimulira potrošnju i potražnju". Ribić smatra da bi HNB "trebao olakšati dotok novaca preko banaka do poduzetnika i stanovništva", ali i da bi se u javnoj upravi moglo otpustiti 10 tisuća ljudi.

Ribić: Sindikati nisu kočničari

Cvetojević je naglasio kako "Hrvati imaju poduzetničkog duha i to pokazuju kada odu izvan Hrvatske".

"U Hrvatskoj nailazite na probleme kao da trčite prepone i još vam se dodaju i krokodili i gladni lavovi. U državnoj upravi je potrebno provjetravanje. Imamo kočničare u sustavu i to treba promijeniti. Treba se smanjiti broj stepenica kroz koji neki proces prolazi", kritizirao je Cvetojević u emisiji Pressing.

"Treba protresti hobotnicu (državu). Hrvati žele raditi i mogu. No ovo je neuređena zemlja. Moramo se podignuti i pokazati da možemo raditi. U redu je potrošnja, ali trebamo raditi", dodao je Cvetojević.

Ribić smatra kako "sindikati nisu kočničari".

Na kraju su se dotakli i teme oko švicarskog franka i odluku Vlade da fiksira tečaj na 6, 39 kuna. Ribić smatra da banke trebaju dati doprinos društvu "kao što se dogodilo u Mađarskoj".

Cvetojević je kazao kako ima kredit u francima, no tu je odluku donio sam.

"Ja sam svjesno kalkulirao i to mi je bilo prihvatljivije. Nisam bio neinformiran, ne može me reklama na to odgovoriti. Zato smatram da je loše za društvo kad se vidi rezultat utakmice, mijenjati pravila. Svatko mora snositi dio tereta", smatra Cvetojević.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara