DIP: Do srijede zahtjevi za upis i ispravke u registru birača uoči referenduma

DIP: Do srijede zahtjevi za upis i ispravke u registru birača uoči referenduma

Foto: Narodne novine

ZAKLJUČNO do srijede, 20. studenoga birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak u registru birača, upućuje Državno izborno povjerenstvo (DIP) povodom državnog referenduma o braku koji će se održati u nedjelju, 1. prosinca.

Na referendumu će birači odgovarati na pitanje "Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak zajednica žene i muškarca".

Srijeda, 20. studenoga rok je do kojega se mogu podnositi i zahtjevi za privremeni upis, aktivnu i prethodnu registraciju te za izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta. Radi zaprimanja tih zahtjeva i izdavanja potvrda, nadležni uredi radit će u srijedu, 20. studenoga do 18 sati. Nakon isteka njihova radnog vremena, zahtjevi se mogu predati poštom do 24 sata istoga dana.

Na državnom referendumu, podsjeća DIP, imaju pravo glasovati hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači), a svoje pravo mogu ostvariti ako su upisani u registar birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Birači svoj upis mogu provjeriti te zatražiti njegovu dopunu ili ispravak u uredu državne uprave u županiji, odnosno njegovoj ispostavi i Gradskom uredu za opću upravu u Gradu Zagrebu, prema mjestu prebivališta.

Svoj upis u registar birači mogu provjeriti osobno - dolaskom u ured, pisanim podneskom te provjerom putem web stranice Ministarstva uprave www. uprava.hr.

Zahtjev za upis, dopunu ili ispravak u registru birači mogu podnijeti/predati nadležnom uredu, odnosno njegovoj ispostavi: neposredno - u pisanom obliku, poslati poštom ili usmeno izjaviti na zapisnik.

Podaci o nadležnim uredima te službenicima ovlaštenim za vođenje registra birača dostupni su na web stranici Ministarstva uprave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara